Pretraga

Bivši voditelj skijališta Sljeme komentirao žičaru: “Dok se gradonačelnik malo ‘prišmajhla’ premijeru, onda će vjerojatno biti i dozvola”

A- A+

Postoji šansa da se pronašlo rješenje za sankcioniranje buke i dobivanje dozvole za otvaranje sljemenske žičare za javnost. Grad Zagreb i Državni inspektorat spore se na Upravnom sudu, a zanimljive izjave o tome dao je Dragutin Žiljak RTL-u Danas, bivši voditelj skijališta Sljeme “Dok se gradonačelnik malo ‘prišmajhla’ premijeru, onda će vjerojatno biti i dozvola”.

Foto: Grad Zagreb

Ovisno o tome je li žičara prometna infrastruktura pomiče se gornja granica za maksimalan broj decibela buke koju žičara može proizvoditi. Ako se smatra prometnom infrastrukturom, gornja granica je na 65 decibela, koliko i proizvodi, no u zakonu stoji kako je zabranjena proizvodnja buke iznad 55 decibela u stambenom naselju. Više o cijeloj problematici smo pisali ovdje.

Potencijalno rješenje

– Riječ je o postavljanju zvučne izolacije unutar objekta građevine, prenosi Večernji list odgovore Gradskog ureda za promet. Kada kažu objekt građevine misli se na kutne građevine koja se nalazi 41 metar više iznad donje postaje žičare. Njena funkcija je skretanje kabina koje prolaze brzinom oko dvadeset kilometara na sat, pa se smatra da je tamo primarni izvor buke. Kutna građevina nalazi se na putu između donje postaje i međupostaje Brestovac.

– To je neodređen pojam, može značiti oblaganje zida novim slojevima zaštite, a može biti i nešto kompleksnije, poput gradnje pregradnih zidova ili dodatnih prostorija unutar građevine koji će blokirati buku prema van, izjavio je jedan od projektanata elaborata zaštite od buke, Alan Štimac, za Večernji list. Primarni cilj je odrediti izvor buke, pa će se puno lakše i preciznije osmisliti način da se ona sankcionira.

Izdvojeni članak

Zašto nova žičara u Zagrebu i dalje nije u funkciji?

Bivši šef sljemenskog skijališta ima rješenje

Dragutin Žiljak, bivši je rukovoditelj skijališta Sljeme, pripadnik je treće generacije zagrebačke obitelji koja je od polovice dvadesetog stoljeća održavala i uređivala skijašku stazu na Sljemenu. Za RTL Danas dao je izjavu na pitanje oko čega je zapravo problem i kada će se žičara pustiti u promet za javnost.

– Proradit će kad se politika dogovori, kad se ‘prišmajhlaju’ jedni drugima. Dok se gradonačelnik malo ‘prišmajhla’ premijeru, onda će vjerojatno biti i dozvola. Treba reći da ovo čekamo već dugo godina, skoro 20 godina čekamo ovakvu gondolu koja iz tramvaja ide na vrh Sljemena i to je u svijetu jedinstvena žičara koja idu na planinu na taj način, odgovorio je Žiljak u RTL-u Danas.

Treba podsjetiti da žičara gubi gradu novac stojeći bez funkcije, mjesečno više od 300.000 kuna a godišnje oko 4,4 milijuna. No i dalje je upitno koliko će profita stvarati i ako će stvarati dovoljno, koliko će biti potrebno da se nadoknadi ovo vrijeme koje je proteklo dok je bila zatvorena. Jedna gondola može smjestiti deset putnika, a žičara ima ukupno 84 gondole.

– Povukao sam se onog časa kada sam vidio da je firma, koja je dobila natječaj, vidjela žičaru samo na slici, prokomentirao je na svoj odlazak s projekta.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb objavio stotine stranica dokumenata kako bi dokazao da je žičara sigurna

Na stranicama sljemenske žičare stoji kako bi neslužbeno karta u jednom smjeru bez popusta trebala koštati 50 kuna. Visinska razlika između prve i posljednje postaje je oko 750 metara. Žiljak smatra kako je sve spremno za rad i kako se samo čeka dogovor politike.

– Gondola sutra može početi raditi. Ekipa mladih, izuzetno talentiranih dečkiju koje je ZET preko natječaja zaposlio, mladih inženjera, tehničara, elektrostruke, bili su već na edukacijama. Nekoliko puta svaki dan vježbaju, rade, simuliraju kvarove kako bi mogli munjevito reagirati, zaključio je Žiljak.

Copy link
Powered by Social Snap