Pretraga

Dobit ćemo jedan od najsuvremenijih instituta u Europi. Ovako će izgledati

A- A+

Potpisivanjem ugovora vrijednog 72 milijuna eura za obnovu znanstvene infrastrukture Instituta Ruđer Bošković te nabavku sofisticirane znanstvene opreme, prošle godine je obilježeno prvo značajno ulaganje u ovaj najveći znanstveni institut u Republici Hrvatskoj (RH) te najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća u Hrvatskoj.

Biomedicinska platforma, projekt Onda arhitekture I Foto: IRB

U studenom 2020. godine potpisan je Ugovor između Instituta Ruđer Bošković (IRB), Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) kao posredničkog tijela prve razine te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) kao posredničkog tijela druge razine. Potpisivanje ovog Ugovora označilo je početak projekta O-ZIP čije je sufinanciranje osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

 

Što nam donosi O-ZIP?

Ta sredstva IRB će iskoristiti za obnovu postojećih te izgradnju pet novih objekata i to za platformu za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologiju, platforma za biološka i medicinska istraživanja, platforma za istraživanje mora i okoliša, platforma za istraživanje naprednih tehnologija i materijala, te kongresni centar. Projekt O-ZIP omogućit će i nabavku vrhunske sofisticirane istraživačke opreme usklađene s ekspertizom znanstvenika i potrebama gospodarstva RH, kazali su iz Instituta Ruđer Bošković.

Koncept projekta O-ZIP razvijen je kao ključni dio dugoročne strategije IRB-a u kontekstu tada neposrednog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji još 2012. godine. Studija predizvodljivosti dovršena je 2013. godine, a 2014. godine projekt ulazi u tekući Operativni program koherentnosti i kohezije, dok pripremu studije izvodljivosti IRB započinje 2016. godine, a projekt OZIP predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka.

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Priljev mozgova

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Sredstvima iz navedenih programa financiranja IRB je ojačao svoj istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima-povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te značajno doprinio priljevu mozgova u RH, kažu iz IRB-a.

Ravnatelj IRB-a David Smith navodi kako je projekt O-ZIP kruna višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a ka još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu.

– Zahvaljujući ovom projektu mi ćemo imati priliku po prvi puta nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti neophodnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji’, zaključio je Smith.

Izdvojeni članak

Povratak Imunološkog? U planu gradnja tvornice vrijedne 350 milijuna kuna

IRB nakon potresa

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. 2020. godine, srećom, nije napravio značajnija oštećenja znanstveno-istraživačke opreme, iako je sam Institut Ruđer Bošković pretrpio manja oštećenja na svim objektima kompleksa na Bijeničkoj.

Iz Instituta danas kažu kako su sva oštećenja sanirana.

– Potres nije donio tolika oštećenja IRB-u da bi u bilo kojem trenutku potpuno onemogućio rad i funkcioniranje Instituta. Slijedom toga, oštećenja nastala od potresa, a koja su sanirana prije potpisivanja Ugovora, odnosno početka projekta, nemaju utjecaj na realizaciju projekta O-ZIP. Projekt teče prema izvedbenom planu.

U tijeku je priprema kompleksne natječajne dokumentacije za pokretanje postupka nabave za građevinske radove, dok je postupak nabave već pokrenut za znanstvene instrumente te su nakon provedbe natječaja sklopljeni ugovori za pojedinu znanstvenu opremu i instrumente, kazali su nam iz IRB-a.

Izgled platformi

Trajanje projekta predviđeno je do 2023. godine, a dok čekamo novo ruho IRB-a kojeg popularno zovu Ruđer 2.0., pogledajte neke od ilustracija koje zorno prikazuju kako će izgledati ranije spomenute zgrade.

ICST platforma, Randić i suradnici I Foto: IRB

Kongresni centar I Foto: IRB

Platforma za istraživanje mora i okoliša, IGH I Foto: IRB

Platforma za napredne materijale i tehnologije, Randić i suradnici I Foto: IRB

Copy link
Powered by Social Snap