Pretraga

U asfaltiranje cesta Županijska uprava u ovoj godini ulaže 21,7 milijuna kuna

A- A+

U asfaltiranje županijskih i lokalnih cesta Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC) uložit će u ovoj godini 21,7 milijuna kuna, a asfaltirano će biti oko 60 kilometara cesta.

Foto: Drazen Kopac; Zagrebačka-županija.hr

Radovi su počeli s dolaskom ljepšega vremena, pa se tako napokon asfaltirala cesta u naselju Čret Posavski u općini Orle. S tijekom radova upoznao se župan Stjepan Kožić. I ovom prigodom ukazao je na nedostatno financiranje županijskih uprava za ceste. Njihov osnovni prihod je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

– Temeljem zakona, izvorni prihodi ŽUC-a su daleko ispod onih koji su nužni za kvalitetno održavanje prometnica. Naknada koja se plaća pri registraciji motornih vozila se nije mijenjala od 2002. godine. Ne treba obrazlagati koliko su u tom razdoblju porasle cijene materijala i radova, rekao je župan, dodavši da treba ‘popraviti’ i niz drugih stvari kako bi iznos za održavanje županijskih i lokalnih cesta bio znatno veći.

Osigurano 5 milijuna kuna

– Nekada se za održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvajalo i deset lipa iz cijene litre benzina. Nakon što je takva praksa ukinuta izgubili smo značajne prihode, ali i mogućnost kvalitetnog održavanja cesta. U međuvremenu smo imali niz konferencija, razgovora i dogovora. Sadašnja Vlada ima sluha za rješavanje ovoga problema i nadam se da ćemo to u budućem vremenu riješiti, rekao je župan, dodavši da je u proračunu Županije za ovu godinu osigurano 5 milijuna kuna, kao pripomoć ŽUC-u za asfaltiranje prometnica. Župan je ovom prigodom zahvalio i Hrvatskim vodama koje su zajedno sa sanacijom savskoga nasipa obnovile u općini Orle i oko 7,2 kilometara cesta, koje su sastavni dio nasipa. Sanacija nasipa se nastavlja.

– U planu je sanacija nasipa od Drneka do Suše, u duljini od 12,5 kilometara, a u sklopu toga sanirat ćemo i oko 5,5 kilometara cesta. Investicija je prijavljena na Europskog fonda solidarnosti i otpornosti i nadam se da će radovi započeti u 2022., rekao je Tomislav Suton, v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu.

Sanacija je bila neophodna

Ervin Vujica, načelnik općine Općine Orle, rekao je da je cesta kroz Čret Posavski bila u iznimno lošem stanju i da je njezina sanacija bila neophodna ne samo zbog stanovnika koji žive u ovome naselju, nego i dvije veće firme koje se njome koriste. Također, cesta vodi i do poljoprivrednoga područja.

Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a, rekao je da, unatoč nedostatnim sredstvima, Županijska uprava za cesta nastoji obnavljati prometnice u svakom kraju županije.

Copy link
Powered by Social Snap