Pretraga

Povratak Imunološkog? U planu gradnja tvornice vrijedne 350 milijuna kuna

A- A+

U roku od dva tjedna na Vladi bi se trebale naći tri točke koje bi omogućile da se krene s gradnjom tvornice vrijedne 350 milijuna kuna. Za nju su još 2006. godine Švicarci napravili idejni projekt, a budući da se s gradnjom tvornice želi što prije krenuti radit će se na temelju tog plana uz eventualne preinake.

Sama tvornica nalazit će se na livadi s konjima koji služe za proizvodnju zmijskog otrova, zmijarnik i ovčarnik, a zemljište je u vlasništvu društva i pod hipotekom države u iznosu od 50 milijuna kuna I Foto: Unsplash

Ministar zdravstva, Vili Beroš u kolovozu prošle godine sazvao je sastanak koji je bio okidač za izradu plana nove tvornice koja bi Imunološki trebala vratiti u život.

Prema pisanju 24sata u roku od dva tjedna na Vladi bi se trebale naći tri točke koje bi omogućile da se krene s gradnjom tvornice vrijedne 350 milijuna kuna, a tvornicu bi gradili u Brezju. Navode i kako bi se zaposlilo i 200 novih stručnjaka, a gradnja same tvornice trajala bi maksimalno tri godine.

Do sada je Imunološki zavod pripremio svu potrebnu dokumentaciju operativnog plana te revizijskih i financijskih izvještaja, procjene vrijednosti dionica kao i procjene nezavisnih pravnih i zdravstvenih stručnjaka koje su u tijeku, a put do svih dozvola je težak jer se pravni odnosi nisu riješili još od 1996. godine. No, čelni ljudi Imunološkog višemjesečnim su poslom raspetljali sve pravne zavrzlame i pripremili potrebnu dokumentaciju i planove koje Vlada treba potvrditi.

Izdvojeni članak

U Ogulinu se gradi najveća tvornica podnih laminata: Patentna rješenja osigurala su im vodeće mjesto na tržištu

S gradnjom se želi krenuti što prije

Sama tvornica nalazit će se na livadi s konjima koji služe za proizvodnju zmijskog otrova, zmijarnik i ovčarnik, a zemljište je u vlasništvu društva i pod hipotekom države u iznosu od 50 milijuna kuna.

Prema pisanju 24sata, sva nadležna ministarstva dala su pozitivno mišljenje, prema čemu trenutno nema prepreka za buduću proizvodnju cjepiva u Hrvatskoj.

Još 2006. godine Švicarci su napravili idejni projekt, a budući da se s gradnjom tvornice želi što prije krenuti radit će se na temelju tog plana uz eventualne preinake. Zamisao tvornice je da ona bude na kat – prizemni dio predviđen je za cjepiva protiv dječjih bolesti, poput rubeole za što Imunološki ima matične sojeve, a gornji bi dio bio za cjepiva protiv gripe. Indijci već žele potpisivati ugovore, a javljaju se i ostali partneri iz svijeta.

Ukoliko će sve biti po planu, tvornicu bi mogli isplatiti u roku od jedne do tri godine.

Copy link
Powered by Social Snap