Pretraga

U Ogulinu se gradi najveća tvornica podnih laminata: Patentna rješenja osigurala su im vodeće mjesto na tržištu

A- A+

Najveća tvornica podnih obloga gradi se u Ogulinu, pored već postojeće tvornice parketa, zahvaljujući tvrtki Invest AB u vlasništvu Darka Pervana. U planu je da “Ogulin 2” u pogon uđe 2027. godine kada bi trebao postati najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.

ogulin 2 pervanovo.se

Ogulin 2 | foto:pervanovo.se

Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, za Hrvatsku se odlučila iz više razloga, otkrili su nam iz tvrtke.

– Jedan od najvažnijih razloga je što je vlasnik, gospodin Darko Pervan, Hrvat te je htio svoj najveći poduzetnički pothvat odraditi baš u staroj domovini. Uz to smo više nego zadovoljni s educiranom radnom snagom, s izvanrednom prometnom i infrastrukturnom povezanosti i razvijenosti te ne manje važnoj činjenici da Hrvatska raspolaže s najkvalitetnijim šumskim blagom koje vapi za oplemenjivanjem te stvaranjem dodane vrijednosti na korist svih dionika i same države.

Grupacija Pervanovo Invest AB djeluje u Švedskoj u Vikenu od 1993. godine gdje su vlasnici, obitelj Pervan na čelu s Darkom Pervanom, kroz tvrtku Valinge do danas patentirali preko 2.500 patenata primijenjenih na svjetskom tržištu.

Najznačajnija patentna rješenja su vodoravni mehanički spoj podnih obloga tzv. klik sustav, ukupno 5 generacija, nove podne obloge LVT i SPC pločice, nove podne obloge Woodura, Nadura i Fleksidura, Threespin klik namještaj bez uporabe ljepila i vijaka itd.

– Naša strategija i provedba tako ambicioznih planova nije došla preko noći već je dio strateškog promišljanja vlasnika i Managementa, naglašavaju.

Izgradnja tvornice već je započela

Izgradnja tvornice krenula je prošle godine u kolovozu i prva hala površine 15.000 metara kvadratnih logističkog centra bit će gotova, i stavljena u funkciju, do ljeta ove godine, a odmah potom će krenuti i dvije proizvodne hale s pripadajućom infrastrukturom površine 30.000 metara kvadratnih s obzirom na to da su još u fazi ishođenja dozvola.

– Prva faza projekta s logistikom i prvom proizvodnjom trebala bi biti u cijelosti dovršena do kraja 2022. godine, a stabilnu serijsku proizvodnju morali bi uspostaviti do ljeta 2023. godine, navode iz tvrtke.

U modernoj tvornici “Ogulin 2” proizvodit će inovativne podove, a najvažnija inovativnost tih proizvoda leži u uporabi tehnologije praha pri prešanju donjeg i gornjeg sloja furnira debljine 0,6 mm.

– Novorazvijenom tehnologijom prešanja furnira s HDF ili MDF srednjicom izbjegavamo uporabu ljepila, već u procesu prešanja prah (koji se sastoji od čestica drva, melanina, aluminijskogoksida i pigmenta) se topi, pri temperaturi od 220 celzijevaca i pritisku od 60 bara, te penetrira i impregnira furnir te se dobiva jedno mnogo čvršće i otpornije tijelo. Izbjegavajući uporabu ljepila izbjegava se i buduća delaminacija te vrlo vjerojatna oštećenja te na tako stvoren i obrađen proizvod dajemo 25-godišnju garanciju na delaminaciju i površinska oštećenja koja nisu rezultat mehaničkih djelovanja, objasnili su nam iz tvrtke.

Bjelin, dio švedske tvrtke Pervanovo Invest AB, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok, imaju preko 1.000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu.

Zanimljivo je kako su osnivači Bjelina kasnih 1970-ih za Perstop izumili prvi laminat u svijetu, a nakon osnutka 1990-ih godina predstavili su i vodeću inovaciju – “klik sistem za spajanje podova”.

Copy link
Powered by Social Snap