Pretraga

Donesene su nove ‘Posebne uzance o građenju’, pročitajte što je novo u dokumentu koji se nije mijenjao od 1977.

A- A+

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, simboličkim su potpisivanjem dokumenta utvrdili Posebne uzance o građenju koje se nisu mijenjale još od 1977. godine. Dokument je potpisan, u skladu s poslovnim običajima i praksom u obveznim odnosima iz područja građenja i u suradnji sa strukovnim udruženjima iz područja graditeljstva, a uz prethodnu suglasnost ministra graditeljstva.

hgk

Pedsjednik HGK Burilović i glavni direktor HUP-a Zorić s Uzancama (lijevo, odnosno desno u prvom planu) te potpredsjednica HGk Čagalj i ministar Horvat | Izvor: HGK

Kako je izvijestila Hrvatska gospodarska komora, ugovorom su uvedene definicije nepredviđenih radova, podizvođača, vrsta jamstava, građevinske knjige, uređen je slučaj proturječja između projekta i troškovnika, propisana obveza naručitelja na izradu izvedbenog projekta, predviđena obveza plaćanja izvantroškovničkih radova, izvedenih po nalogu naručitelja bez pisanog dodatka ugovora.

Također su podrobnije definirane vrste ugovaranja cijena radova i promjene tih cijena, prag rizika klauzule “fiksna cijena” spušten je na 3 %, definirano je značenje klauzule “ključ u ruke”, predviđene su okolnosti koje mogu biti razlogom za produženje roka građenja, precizirani su uvjeti uvođenja u posao izvođača, regulirani su odnosi izvođača i podizvođača, propisan je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ugovornu kaznu.

Preciznije je uređeno ispostavljanje situacija, podrobnije je uređen jamstveni rok i naplata bankovnih garancija za obveze iz jamstvenog roka, uređeno je pitanje jamstva za opremu koja se ugrađuje u građevinu, precizirana su pitanja završetka radova i primopredaje radova, uređeno je izdavanje okončane situacije i okončanog obračuna, uređeno pitanje raskida ugovora i nadležnosti arbitraže za rješavanje sporova.

Dokument Posebne uzance o građenju možete pronaći ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

– Cilj suradnje bio je utvrditi posebne Uzance o građenju koje će ažurirati detaljnije odnose između naručitelja i izvođača koji su ugovorno povezani u poslovima građenja. Ove Uzance važan su dokument u kojem su u obzir uzete nove gospodarske prilike i postojeća poslovna praksa što će nam također biti od velikog značaja u procesu obnove od potresa ali u svim drugim postupcima gradnje – izjavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Darko Horvat

Ministar Darko Horvat | Foto: Vlada RH

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović naglasio je važnost Uzanci kroz rad arbitražnog sudišta HGK u kojem je najveći broj predmeta upravo vezan uz sporove koji se odnose na tumačenje postojećih Uzanci što će sada biti olakšano. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić nadovezao se na to i dodao kako je ugovaranje izvođenja radova značajno olakšano poslovnim subjektima jer Uzance uređuju velik dio najvažnijih elemenata koje je trebalo regulirati ugovorom.

Poznato je da građevinski sporovi u sudskoj praksi predstavljaju jednu od najsloženijih vrsta sporova te se radi o sporovima najviše vrijednosti pa će se donošenjem i primjenom novih Uzanci smanjiti broj sudskih i izvansudskih sporova koji se tiču ugovora o građenju. Zadatak nije bio lak.

– Šest godina, 40-ak sastanaka, 11 stručnih skupova, troje različitih nadležnih ministara i pet prijašnjih prijedloga. Svjesni važnosti ovog dokumenta ustrajali smo sve do kraja i konačno imamo nove Uzance, rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Copy link
Powered by Social Snap