Pretraga

Građevinari u Njemačkoj imaju probleme zbog previsokih cijena materijala, neki ne sklapaju nove poslove

A- A+

Predstavnici građevinskog sektora u Njemačkoj očekuju znatne probleme u nastupajućem razdoblju te dvoje oko obećanja nove vlade koja je najavila 400.000 novih stanova godišnje kako bi se smanjio pritisak na tržištu nekretnina.

gradilište | izvor: Unsplash

– U sljedećoj godini moramo računati s osjetnim poteškoćama u građevinskom sektoru što je posljedica zastoja iz pandemije, nedostatka materijala i novih kretnja uzrokovanih ratom u Ukrajini, riječi Hans Maiera, direktora Saveza bavarske stanogradnje, prenosi Index.

Krovna udruga njemačkog građevinarstva provela je ispitivanje koje govori da se 90 posto građevinskih poduzetnika žali na porast cijena materijala, a 80 posta na nedostatak istog.

Izdvojeni članak

Butković obećava rješenje jaza između skupog materijala i fiksnih cijena javne nabave

Mnogi poduzetnici se uopće ne usude sklapati nove poslova zbog nepredvidivosti cijena građevinskog materijala, jer im se može dogoditi da posluju s nula profita ako se cijene povećaju nakon sklapanja ugovora o poslu.

Predstavnici građevinske industrije smatraju da je obećanje nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlada o gradnji 400.000 novih stanova godišnje „pod velikim znakom upitnika“.

– Na tržištu novih stanova se razvila prava oluja pri čemu najveći čimbenik predstavlja manjak građevinskog materijala, rekao je Axel Gedeschko, direktor Njemačkog saveza stanogradnje.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Cijene građevinskog materijala u veljači ruše rekorde, najviše u posljednjih 7 godina

Kao jedan od razloga zbog kojih je cilj gradnje novih, cijenama pristupačnih novih stanova, po mišljenju predstavnika građevinske branše neostvariv je i donošenje novih strožih klimatskih uvjeta kod novogradnje.

– To poskupljuje gradnju značajno a poduzetnici kako bi im se gradnja uopće isplatila, moraju kasnije od svojih stanara tražiti povećane stanarine što nije vladin cilj, rekao je Jan-Marko Luczak, glasnogovornik zastupničkog kluba oporbene Unije CDU/CSU za pitanje stanogradnje.

Izdvojeni članak

Moguća obustava radova na strateškim državnim projektima? ‘Cijene materijala su porasle za više od 50 posto’

Problem manjka materijala pogađa ne samo visoko nego i niskogradnju jer osim čeličnih elemenata za armiranje kao i drva i aluminija, nedostaje i smole za cestogradnju. Trenutno se radi na promjenama pravilnika koji bi građevinskim poduzećima omogućilo i naknadno podizanje konačne cijene u slučaju poskupljenja materijala. No to bi se odnosilo samo na ugovore gdje je naručitelj radova država.

Problem manjka stručne radne snage je tijekom pandemije, zbog manjeg obima radova, smanjen ali bi se u budućnosti mogao ponovno zaoštriti, proizlazi iz podataka krovne udruge njemačkog građevinarstva.

Copy link
Powered by Social Snap