Pretraga

Butković obećava rješenje jaza između skupog materijala i fiksnih cijena javne nabave

A- A+

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je uskoro rješenje za prevladavanje razlike između enormno povećanih cijena građevinskih radova, odnosno, materijala i proizvoda u odnosu na ugovorene fiksne cijene u javnoj nabavi nakon 1. listopada 2020., koji je uzet kao rok kad kreće globalni poremećaj.

Ministar Butković | Foto: Canva, vlada.hr

Kako je i naručiteljima i izvođačima ovo već dugo sve veći uteg u poslovanju, rješavanje ovog problema dočekano je s olakšanjem, ali ne bez pitanja kad će se sklapati aneksi, piše Poslovni.hr.

Vlada je prije pola godine dala okvir za izlaz iz situacije. Naime, na sjednici 30. rujna 2021. donijela je Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, pa je potom pri Butkovićevom resoru osnovana Radna skupina za izradu metodologije i pravne podloge za eskalaciju cijena građevinskih radova. Cilj je pronalazak pravnih mogućnosti smanjenja utvrđenih izazova i rizika nastalih uslijed poremećaja cijena u građevinskom sektoru.

Opseg rada Radne skupine

Radna skupina ima dva zadatka. Prvi je izrada Metodologije priznanja razlike u cijeni na temelju ugovora o građenju u slučajevima porasta cijena pojedinih građevinskih materijala i proizvoda, dok se u izradi Mišljenja bave mogućnostima primjene Metodologije kao dozvoljene izmjene sklopljenih ugovora o javnoj nabavi, piše Poslovni.

S druge strane, u Smjernicama koje je HGK-a izradila za provedbu Vladinog zaključka, a objavljene su početkom veljače te su podloga za ovaj dokument, predviđene su obje metode istodobno.

Kako izlaz svi traže kroz legalno rješenje, za korekciju cijena u dodacima ugovorima bitan alat postaje indeks cijena dominantnih građevinskih materijala koji će HGK uskoro dovršiti te će ga na mjesečnoj razini objavljivati.

Trenutno uspostavljaju metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala i u kontaktu su s proizvođačima i trgovcima građevinskog materijala s ciljem prikupljanja najnovijih podataka.

Izdvojeni članak

Materijali budućnosti: Znanstvenici kreirali savitljiv beton idealan za izgradnju u zonama potresa

Copy link
Powered by Social Snap