Pretraga

Gradi se najmodernija knjižnica u Hrvatskoj. Bit će gotova do idućeg proljeća

A- A+

Predstavnici Grada Rijeke obišli su gradilište buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka, koja se uređuje u sklopu bivšeg industrijskog kompleksa Benčić, a trebala bi biti gotova idućeg proljeća.

Gradska knjižnica Rijeka uređuje se u tzv. T-objektu bivše tvornice Rikard Benčić, a njena obnova predstavlja preobliku industrijske baštine, dodjeljivanje nove funkcionalnosti i time dodane vrijednosti. Nova knjižnica, kao i uređenje čitavog kompleksa Benčić, dio je projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., stoji na stranicama Grada Rijeke.

Obilasku gradilišta prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te glavni projektant mr.sc. Saša Randić.

– Danas je bitan trenutak, budući da počinjemo nalijevati beton, nakon dosta dugog, mukotrpnog i nevidljivog uklanjanja sada nedostajuće unutarnje konstrukcije i temeljenja. Sada smo sigurni da smo došli na čvrsto tlo, da će ubuduće izgradnja knjižnice napredovati jednostavnije i da će se napokon vidjeti da iznutra raste kuća, kazao je pročelnik Šarar.

Naime, iako su radovi započeli u rujnu 2019. godine, oku prosječnog promatrača moglo bi se činiti da radovi nisu mnogo odmakli. Međutim, tijekom izvođenja radova ojačanja došlo je do povećanih deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je prijetilo njeno urušavanje. Radovi ojačanja su uključivali ušpricavanje cementne smjese pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu oko 15 metara, a takvih je tzv. stupnjaka izvedeno preko 400 komada.

Izdvojeni članak

Neuređena površina između Rijeke i Opatije postaje riječko-matuljski Beverly Hills

Gradska knjižnica zadržava vanjski izgled i dobiva novu unutrašnjost

Radi tih okolnosti i sigurnosti buduće građevine koja je projektirana kao knjižnica, izmijenjen je i dopunjen projekt na način da se promijenila nosiva konstrukcija objekta. Naime, izradit će se nova armirano-betonska konstrukcija, a stara unutarnja konstrukcija je do sada uklonjena. Praktično rečeno, Knjižnica se gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća – čuvaju se vanjski zidovi, a gradi se unutrašnjost uz očuvanje elemenata koji se mogu iskoristiti i očuvati. Naime, za novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju bit će upotrebljena i 84 originalna, pažljivo demontirana čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije.

– Zgrada je izvorno bila zamišljena da se zadrži sa međukatnom konstrukcijom no kad smo vidjeli stanje u kojem su zidovi, zaključili smo da je sigurnije demontirati postojeće stupove i vratiti ih natrag, a međukatnu konstrukciju koja je bila napravljena 50-ih godina 20. st, kad je ovdje došla tvornica Benčić, zamijeniti novom međukatnom konstrukcijom koja će odgovarati današnjim potrebama kojih smo svi posljednjih mjeseci sve svjesniji, a radi se o otpornosti na potres. Zgrada od potresa krajem prosinca nije pretrpjela veća oštećenja, ona je pridržana s teškom skelom tako da se radovi mogu dalje bez zadrške odvijati, kazao je arhitekt Randić.

Ubrzo slijedi početak radova na novoj armirano-betonskoj konstrukciji i na izradi čelične konstrukcije novog južnog izbočenog dijela zgrade. Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o., a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. Zagreb.

Izdvojeni članak

Koncesija za marinu u Porto Barošu: Interesa ne nedostaje kada je u pitanju najveća turistička investicija u području nautičkog turizma

Uređenje buduće knjižnice vrijedno 75,8 milijuna kuna

Obnova ove zgrade je, uz Dječju kuću, sastavni dio projekta pod nazivom “Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt” i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 162.123.324,61  kuna, a za realizaciju su osigurana  bespovratna EU sredstva  u iznosu 68.206.564,00 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa je pokrivanje razlike do ukupne vrijednosti projekta – utoliko manje za lokalni gradski proračun. Vrijednost samih radova na zgradi buduće Gradske knjižnice iznosi 75.843.740,09 kn.

– Vjerujem da će ovaj projekt za godinu dana ili nešto više biti u potpunosti gotov i da će Riječani dobiti novu, suvremenu knjižnicu, a opet u jednom objektu koji predstavlja industrijsku kulturnu baštinu i koji će na ovaj način biti sačuvan zauvijek, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradska knjižnica Rijeka je četvrti i ujedno posljednji objekt koji se u ovom bivšem industrijskog kompleksu preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture. Uređenje kompleksa Benčić kao budućeg kvarta kulture predstavlja najveću investiciju u kulturu od osamostaljenja Hrvatske.

– U jednom dijelu tzv. H-objekta već smo otvorili Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke uselio se u obnovljenu Palaču Šećerane, a tijekom ožujka bit će otvorena Dječja kuća, prva takva u Hrvatskoj. Trenutno se završavaju radovi oko pristupa Dječjoj kući, a tijekom svibnja očekuje se završetak i većine radova na uređenju partera, odnosno ovog trga koji je nastao između ovih zgrada, kazao je gradonačelnik.

Izdvojeni članak

Počinje gradnja POS-ovih stanova na Martinkovcu

Buduća knjižnica protezat će se na prizemlje i tri etaže

Buduća Gradska knjižnica imat će suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka  bruto površine oko 1282 m2. Neto površina, na svim etažama iznosi 4530m2.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Iz ulaznog prostora, stubište će se penjati na prvi kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Po dovršetku obnove T-objekta kompleksa Benčić, riječka Gradska knjižnica dobit će adekvatnu površinu, kvalitetno uređenje i funkcionalni dizajn prostora te će predstavljati kulturni javni servis za sve generacije.

Copy link
Powered by Social Snap