Pretraga

Počinje gradnja POS-ovih stanova na Martinkovcu

A- A+

Projektom POS Martinkovac izgradit će se tri stambena objekta sa 90 stanova na Martinkovcu kao dio programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi putem svoje Agencije za društveno poticanu stanogradnju.

Projekt POS Martinkovac I Foto: apos.hr

U Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori o realizaciji projekta gradnje višestambenih zgrade na Martinkovcu po Programu društveno poticane stanogradnje.

Riječ je o Ugovoru između Grada Rijeke i Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) kojim se reguliraju prava i obveze Grada i APOS-a, te Ugovoru o javnoj nabavi za izgradnju višestambenih objekata na Martinkovcu i izradu projektne dokumentacije po modelu društveno poticane stanogradnje – POS Martinkovac između APOS Grada Rijeke i tvrtke VG5 d.o.o., vrijedan ukupno 49.141.258,79 kuna.

Povoljni uvjeti

Projekt Društveno poticane stanogradnje pokrenut je ne bi li se se građanima omogućila kupnja stanova po povoljnijim uvjetima od onih na tržištu, te se samim time povećava kreditna sposobnost kupaca. Cijena stana prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji može iznositi najviše 10.200 kuna po metru kvadratnom.

Gradnja 90 stanova na Martinkovcu dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka uspješno provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Projektom POS Martinkovac izgradit će se tri stambena objekta s pristupnim putovima i parkirnim mjestima, te hortikulturnim uređenjem okoliša. Zgrade će se raditi na dvije čestice, na ukupnoj površini od 6.095 m², na jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac, stoji na stranicama Grada Rijeke.

Izdvojeni članak

Povoljna prilika za mlade u Novskoj: Završen glavni projekt izgradnje POS-ove poslovno-stambene zgrade

Useljavanjem krajem 2022. ili početkom 2023. godine

Investicija na Martinkovcu ukupne je vrijednosti 54.539.400,00 s PDV-om od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao iznos u ukupnoj vrijednosti od 4.394.168,75 kn. Dio sredstava osiguran je iz proračuna RH u iznosu od 11.362.375,00 kn, dok se ostatak sredstava, u iznosu od 38.782.856,25 kn, odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja kupci uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

Dodatno, Grad Rijeka je na Martinkovcu u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture te potrebnu projektnu dokumentaciju uložio i 11.742.125,00 kuna.

U svrhu pokretanja stambene izgradnje na Martinkovcu sukladno Izmjenama i dopuna detaljnog plana uređenja ovog stambenog područja izgrađen je niz stambenih ulica s pratećom infrastrukturom: instalacijom vode, odvodnjom oborinskih i sanitarnih voda, elektroinstalacije visokog i niskog napona, javne rasvjete, elektrokomunikacijske kanalizacije, plinske instalacije i rasteretnog oborinskog kolektora. Izgradnjom ulica i stavljanjem pratećih instalacija u funkciju stekli su se uvjeti za početak radova na gradnji stambenih građevina.

Projekt POS Martinkovac I Foto: apos.hr

Početak radova na izgradnji stambenih zgrada planiran je u drugom kvartalu 2021. godine, nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinskih dozvola. Očekuje se da će gradnja, trajati 18 mjeseci, što bi značilo da se useljenje u stanove na Martinkovcu može očekivati krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Izvođač radova je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane (Slovenija), koja je ujedno u sklopu ovog Ugovora, osim za izgradnju objekata na Martinkovcu zadužena i za izradu projektne dokumentacije.

Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje i do sada je ukupno po tom modelu izgrađeno 586 stanova. S novih 90 stanova na Martinkovcu u Rijeci po modelu POS-a bit će izgrađeno ukupno 676 stanova.

 

Copy link
Powered by Social Snap