Pretraga

Kako izgraditi ‘Nebeski most’ koji spaja nebodere od 230 metara?

A- A+

U modernoj arhitekturi Sky mostovi su otvorili novu dimenziju kreativnosti prilikom dizajniranja ogromnih nebodera. ‘Sky bridge’ je most koji spaja dva, najčešće identična, nebodera na visokim katovima. Najnoviji Sky bridge se gradi u Australiji, točnije, Melbourneu, na neboderima Sapphire koje je dizajnirala firma the Gardens, a gradi ih Multiplex.

Sapphire by the Garden | Sapphire by the Garden

‘Nebeski mostovi’ nisu nova stvar u arhitekturi, može ih se pronaći i u 17. stoljeću. No, tada su mostovi bili ipak na puno manjim visinama za razliku od danas, piše B1M. Danas, za primjer, jedan od najpoznatijih nebeskih mostova je izgrađen u Kini. Most The Crystal, dugačak je 300 metara i spaja čak četiri nebodera. Svaki most ove vrste je pothvat vrijedan spomena, no novi koji se počeo graditi u Australiji će možda estetski biti najimpresivniji.

Sapphire by the Garden | Sapphire by the Garden

Australski most gradit će se četrdeset katova iznad zemlje, a izgradnja nebodera koje će spajati počela je 2018., a dovršetak se očekuje krajem ove godine. Osim što će most spajati dva staklena skyscrapera, u njemu će biti i restorani, kafići te dio sa staklenim podom za one najhrabrije. Most će se omotati oko oba nebodera i zauzeti jedan kat prostora. Neboder A visine 219 metara bit će poslovni i stambeni prostori Sapphire by the Gardens, a neboder B, visine 232 metra, bit će luksuzni hotel Shangri-La.

Kako izgraditi ‘nebeski most’?

Neboderi su od starta dizajnirani i projektirani da im je potreban most. Pomoću njega će podijeliti sile vjetra i potresa. Čelične tetive koje se nalaze unutar betonske podne ploče skybridgea protežu se od jednog tornja do drugog, držeći ih zajedno i stvarajući tu fiksnu vezu. Čelične grede također će se koristiti za krov mosta, s fleksibilnim spojem s jedne strane koji omogućuje bilo kakvo manje pomicanje sile s jednog nebodera na drugi.

Skybridge izgradnja | Screenshot/Youtube/B1M/Multiplex

Prije nego što se išta od ovoga izgradi, mora se postaviti šperploča. To nudi zaštitu i platformu za dodavanje čelične ploče koja je podijeljena na sedam unaprijed montiranih modula i donje obloge.

Zatim će izlijevati beton u dvije faze. Nakon što je dovoljno jak, čelične tetive se mogu napregnuti u procesu poznatom kao naknadno zatezanje, a tornjevi će se zatim spojiti zaključavanjem čeličnih spona. Nakon dovršetka naknadnog zatezanja uklanjaju se privremene čelične vezice te se mogu postavljati fasade i obloge. Šperploča se vadi i popunjavaju se praznine koje su ostale.

Kako izgraditi ‘Nebeski most’ koji spaja nebodere od 230 metara?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap