Pretraga

U Kini se i danas grade skele od bambusa, a na zapadu ih je proslavio Jackie Chan

A- A+

Hong Kong je džungla od čelika i betona s preko devet tisuća nebodera. Poznato je i da se radi o jednom od najgušće naseljenih gradova svijeta. Međutim, većinu tih zgrada izgradili su radnici koji su se u tom procesu ni manje ni više nego penjali po skelama od bambusa. Upravo je Hong Kong jedan od zadnjih gradova svijeta gdje se ovaj materijal koristi za izgradnju ovakvih konstrukcija, a razlog je jednostavan. Radi se o vrlo izdržljivom materijalu.

Skela od bambus | Foto: Unsplash

Osim što je izdržljiv, vrlo brzo raste i kao sirovine ga ima u izobilju. Zbog toga je dobio značajno mjesto u različitim industrijama i ima vrlo široku upotrebu. Od njega se često rade pomagala za vrt, kao što su ljestve ili potpornji. U Aziji je veoma važan, a zbog šuplje unutrašnjosti se od njega rade i vodovodne cijevi. Kroz njega prolazi i tinta, pa se od njega rade i olovke, a od vlakna se radi prirodna odjeća.

Može se koristiti i za izradu oružja, kao drška za alat, za izradu namještaja, štapova za pecanje, a važan je dio desalinizacije vode. Kao nepresušni izvor sirovine, sve je veća njegova potražnja za izradu ekoloških pomagala u kućanstvima. Često se koristi i za izradu podova, ali i dijelova kuća ili nadstrešnica. Važna je i njegova pulpa koja se masovno koristi za izradu raznih vrsta papira. Od njega su se radili i ukrasi, ali i religijska pomagala. Nama najvažnije – od bambusa se grade skele!

Bambus | Foto: Unsplash

Sigurnosni rizik ili pametna investicija

Većina građevinskih skela u svijetu izrađena je od aluminija ili željeza no u Kini i dalje postoje gradovi gdje se bambus koristi kao građevinski materijal. Radi se o višestoljetnoj tradiciji, međutim, ova praksa se prestaje njegovati prvenstveno iz sigurnosnih razloga. U Hong Kongu je raširen uzgoj bambusa pa je to široka grana industrije, a upravo prebacivanje na druge vrste skela predstavlja prijetnju uzgojivačima i to je dodatan razlog zašto se ova praksa ‘pokušava održati na životu’. Skele od bambusa mogu biti visoke do 200 metara.

– Svaka skela je drugačija, a o njenom izgledu odnosno građi odlučujemo na licu mjesta, rekao je Fatty Hui za Goldthread. On je jedan od građevinara koji se desetak godina bavi gradnjom skela od bambusa. Kaže kako je u gradnji najbitnije dobro izabrati točku nosivosti, a od radnika se zahtjeva velika preciznost.

Kada rade skele visoke između dva i pol i tri metra onda obavezno jedna osoba bude na vrhu, a druga na dnu i međusobnu si dodaju bambuse.

– Moraš biti apsolutno precizan. Ako trsku bambusa postaviš previsoko, ona se može saviti, dodao je.

Bambus | Foto: Unsplash

Preciznost i posvećenost

Upravo je ta preciznost jedan od razloga zašto bambus izlazi iz upotrebe. Željezne ili aluminijske konstrukcije odnosno cijevi moguće je direktno naručiti po dimenzijama i sve su iste kvalitete što ne vrijedi za bambus kojeg je, uz to, potrebno ručno vezati, a sve to iziskuje dobre vještine.

– Kada sam u početku karijere počeo graditi skele od bambusa sve se na prvu činilo jako kvalitetno, a one bi odjednom počele ‘plesati’ i savijati se. To je vrlo opasan posao, rekao je Youngman Wan, menađer na jednom kongkongoškom gradilištu, također za Threadgold.

S druge strane, bambus kao biljka ima brojne prednosti. Osim što je održiv materijal najbrže je rastuća biljka na svijetu koja u danu može narasti gotovo metar. Osim toga, bambus ima rizom odnosno podzemnu stabljiku iz čijih čvorova izrasta korijenje pa se na taj način ova biljka samorazmnožava. To bi tehnički značilo da bambus može rasti i do sto godina.

Skela od bambus | Foto: Unsplash

Snažniji od željeza?

Uz to, u usporedbi sa željezom bambus je mnogo lakši materijal pa ga je šest puta lakše postaviti i čak 12 puta lakše skinuti, ako govorimo o gradnji skela. Prema navodima iz videa, bambus je i jeftiniji materijal, a ako se kvalitetno postavi, snažniji je od željeza, a uz to i fleksibilniji.

U Hong Kongu se bambus koristi i za gradnju privremenih zgrada pa primjerice, svakog proljeća kada se organiziraju operni koncerti i druge kulturne manifestacije, kazališta se grade upravo od ovog materijala. Chan Yuk-kwong je jedan od zadnjih građevinara čija se obitelj generacijama bavi gradnjom bambus-kazališta. On je počeo graditi s 13 godina, a u toj je industriji već 50-al godina. Živi u mjestu Cheung Chau i kaže kako su upravo ta kazališta simbol Hong Konga. Kaže i kako ih je izgraditi puno kompleksnije nego skele.

Kazališta su se u prošlosti gradila da bi mogli ugostiti kineske operne izvedbe, a koje su bile zabava za bogove. Tradicija se zadržala. Za izgradnju vrijedi isto kao za skele, sve se kalkulira na ‘mjestu radnje’.

Skela od bambus | Foto: Unsplash

Kazalište od bambus-štapova | Foto: Youtube, screenshot

Građa kazališta

Temelj kazališta čine drvene grede koje se izrađuju od jele, a bambus čini strukturu građevine. Koristi se gaozhu (najčešći) i maozhu bambus. Ovaj drugi je nešto deblji i duži, dok gaozhu drži sve na okupu i ustvari omogućava da se radnici po njima penju gore-dolje. Isti se koriste i u gradnji skela.

Najvažnija vještina kod gradnje je vezanje štapova. Može se naučiti u svega sat vremena, međutim, za majstorski nivo znanja postrebne su godine truda i rada. Chan Yuk-kwong kaže kako se kvaliteta građevinara može vidjeti samo po načinu na koji veže čvorove.

Postoji još jedna zanimljivost. Jackie Chan je zajedno s Chrisom Tuckerom visio sa štapa bambusa u filmu Gas do daske 2, a ujedno je u toj sceni poručio kako je ‘kineski bambus vrlo snažan’. Scenu možete pogledati u nastavku

 

Pogledajte video na Youtube gdje možete vidjeti kako izgleda gradnja jednog kazališta ili skele.

Copy link
Powered by Social Snap