Pretraga

Je li robot-bager budućnost građevinske industrije?

A- A+

Istraživači su nedavno predstavili novo autonomno robotsko dostignuće koje je relevantno upravo za građevinsku industriju, a koje bi uvelike moglo olakšati i ubrzati realizaciju građevinskih radova te povećati sigurnost i zdravlje radnika. Naime, radi se o tzv. robotskom bageru koji može čak više od 24 sata u kontinuitetu izvoditi složene poslove bez ikakve ljudske pomoći, a s potpuno istim učinkom kao i kada čovjek upravlja tim strojem.

AES

Autonomni bagerski sistem mogao bi biti budućnost građevinske industrije | foto: YouTube, Baidu Inc.

Tehnologija u svim segmentima ljudskog života napreduje munjevitom brzinom, a tehnološka dostignuća i njihova primjena sve su vidljiviji i u području građevine.

Tako se neprestano modernizira sva potrebna oprema za izvođenje vrlo zahtjevnih radova na gradilištu, čime se skraćuje vrijeme izvođenja samih radova, radnicima se olakšava posao, a osim toga, brojna inovativna tehnologija uvelike štiti zdravlje građevinskih radnika.

Ovog puta predstavljeno je najnovije građevinsko otkriće koje zasigurno ima potencijal postati neizostavnim dijelom prilikom izvođenja budućih radova – riječ je o robotu-bageru koji može samostalno obavljati sve funkcije, baš kao i kada bagerom upravlja čovjek.

Izdvojeni članak

Pogledajte rezultate natječaja nove tvrtke Mate Rimca: Hoće li odavde izlaziti robotaxiji?

Autonomni bagerski sustav

Istraživači iz Baidu Research Robotics and Auto-Driving Lab-a (RAL) u suradnji s University of Maryland, College Park nedavno su predstavili najnovije tehnološko čudo. Naime, riječ je o autonomnom bagerskom sistemu (autonomous excavator system – AES) koji bez ljudskog upravljanja strojem može čak više od 24 sata u kontinuitetu obavljati vrlo zahtjevne građevinske radove, prenosi portal Global Construction Review.

Učinak ovog impresivnog sistema jednak je onome kada bagerom upravlja čovjek, a robot-bager testiran je u iznimno teškim uvjetima i to na odlagalištu otpada, gdje je zbog kontaminacije automatizacija rada i više nego potrebna.

Istraživači smatraju da je ovakva tehnologija itekako relevantna s obzirom na sve veću nestašicu kvalificiranih bagerista u svijetu, a osim toga naglasak je na zdravlju i sigurnosti svih radnika, pogotovo ako se u obzir uzme podatak da nesreće na gradilištima i raznim iskopima godišnje u SAD-u prouzroče 200-tinjak žrtava.

Rad na ovoj inovaciji stoga je temeljen upravo na rješavanju spomenutih problema, a rezultat je visoko učinkovita tehnologija u vidu bagera različitih veličina koji samostalno obavljaju poslove kopanja, utovara, istovara materijala i sl., rekao je dr. Liangjun Zhang, odgovorni autor i voditelj Baidu Research Robotics and Auto-Driving Lab-a.

AES

Bager-robot može neprekidno raditi više od 24 sata | foto: YouTube, Baidu Inc.

Karakteristike robotskog bagera

Robot-bager prilikom izvođenja radova koristi tehnologiju Lidar, odnosno optički radar, brojne kamere te ostale senzore i algoritme što mu omogućuje uspješnu percepciju okoliša, planiranje radnji i kontrolu kretanja, odnosno izbjegavanje zapreka koje mu se nađu na putu te prepoznavanje ciljanog materijala koje je potrebno iskopati ili prenijeti.

Osim što je sustav testiran na odlagalištu otpada, njegova je učinkovitost također ispitana i u ekstremnim zimskim uvjetima kada, primjerice, isparavanje može ometati rad optičkog radara. Međutim, rezultati pokazuju da je funkcionalnost robot-bager u takvim uvjetima izuzetno dobra.

Štoviše, količina materijala koju je ovaj autonomni stroj uspio iskopati, kako u suhim vremenskim prilikama tako i prilikom nepovoljnih vremenski uvjeta, iznosila je 67.1 kubnih metara, što je jednako količini koju bager iskopa kada njime upravlja čovjek.

– Dosljednost i pouzdanost autonomnog bagerskog sistema je dugoročna, dok učinak ljudskih operatera može biti neizvjestan, naglasio je dr. Zhang.

hardware

Hardware robot-bagera | foto: YouTube, Baidu Inc.

Dobri rezultati u raznim drugim uvjetima

Istraživači su također u eksperimentalnom dijelu projekta postavili deset različitih scenarija u zatvorenom prostoru da bi mogli zaključiti kako bi se robot-bager snašao i u brojnim drugim stvarnim situacijama.

Nakon raznih ispitivanja funkcionalnosti velikih, srednjih i kompaktnih bagera, primjena ovakvog autonomnog sustava na kraju se pokazala uspješnom i u ostalim uvjetima, što znači da odgovara prosječnoj učinkovitosti kada bagerom upravlja čovjek i to u smislu količine iskopanog materijala u sat vremena.

Istraživački tim objavio je svoj rad u časopisu Science Robotics, u kojem je istaknuo da je većina industrijskih robota relativno manja i funkcionira u predvidljivijim okruženjima, dok robot-bageri moraju raditi u širokom rasponu opasnih okolišnih uvjeta, odnosno moraju biti u stanju prepoznati ciljani materijal, izbjegavati prepreke, kao i nositi se s nekontroliranim vremenskim uvjetima, navodi portal Construction Technology.

Osim toga, Baidu Research Robotics and Auto-Driving Lab već surađuje s nekoliko svjetskih građevinskih tvrtki upravo u svrhu potpunog automatiziranja rada tradicionalnih bagera.

Široka primjena ovog sustava tako bi mogla u potpunosti transformirati građevinsku industriju.

Je li robot-bager budućnost građevinske industrije?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap