Pretraga

Dostupni novi informatički alati: Olakšavaju arhitektima ostvarenje kreativnog potencijala

A- A+

Primjena informatičke tehnologije u arhitekturi i građevinarstvu odavno nije nova stvar, ali u zadnjih deset godina stvari su toliko napredovale da možemo reći kako je sada u pitanju sasvim nova dimenzija. Upotreba umjetne inteligencije i strojnog učenja otvorila je neke sasvim nove mogućnosti.

Za korištenje alata dostupni su mnogi tutorijali, Digital Blue Foam | YT

Generativni dizajn, kako ga još nazivaju, do te mjere pomaže u stvaranju inovativnog dizajna da su tehnički izračuni postali stvar prošlosti, ali zato ostaje mnogo više prostora za inovaciju i kreativnost. Uz pomoć novih alata kao što su Digital Blue Foam, All3DP ili Architosh, u arhitekturi se otvara sasvim nova dimenzija.

Potrebno predznanje

Riječ o sasvim drugačijim programima koji odmah uočavaju nedostatke u dizajnu i pronalaze najveći mogući broj rješenja. Proizvođači tvrde da je moguće naučiti se služiti ovim programima vrlo brzo, ali naravno da stvar nije baš tako jednostavna. Koncept generativnog dizajna nije namijenjen laicima i prije nego što ga počnete koristiti morate imati dizajnersko predznanje i potrebno je neko vrijeme da se naučite služiti tim alatima. Pri tome vam može pomoći mnoštvo tutorijala koji su dostupni online.

Kako funkcioniraju? Nakon što izradite i optimizirate 3D model kroz neki od programa, nema potrebe raditi ništa ‘ručno’. Umjesto toga postavite zahtjeve modela poput radnog opterećenja, proizvodnog procesa, raznih ograničenja… Nakon toga program će vam ponuditi različita rješenja i dizajne koji odgovaraju vašim potrebama. No, kao dizajner nećete biti isključeni iz procesa – morate razmišljati o fizičkim ograničenjima, ograničenjima težine, dostupnosti materijala…

Izdvojeni članak

HKOIG organizira webinar za inženjere geodezije: Kako koristiti eGrađevinski dnevnik?

Što bolje definirate ove faktore, dizajn će biti potpuniji. Sustav će brzo pronaći optimalna rješenja za sve probleme, a korisniku preostaje da istraži tisuće različitih nacrta i dizajna, usporedi ih i pronađe idealno rješenje. Pronaći pravu opciju dizajna koja odgovara zahtjevima investitora i parametrima projekta postaje sve brže i lakše. Moguće je stvoriti i niz složenih dizajnerskih rješenja, a program nudi i konsolidacije različitih dijelova. Moguće je dizajnirati i niz različitih dijelova i kasnije ih kombinirati u jedan.

Prednost na tržištu

Ovakav sustav drastično skraćuje vrijeme istraživanja i omogućuje da se projekti završavaju i prije zadanog roka. To korisniku dozvoljava da opslužuje i nekoliko naručitelja u isto vrijeme i daje mu veliku konkurentsku prednost na tržištu. Tržište je nemilosrdno, pa je jasno da će uskoro biti vrlo teško opstati bez ovakvih naprednih alata.

Sučelje koje nudi Architosh | YT

Alati dolaze i s kapacitetom za pohranu, tako da je moguće arhivirati tisuće prototipova, što nadilazi nešto što arhitekt može stvoriti u svom radnom vijeku. Program ima napredan sustav filtriranja – u slučaju da tražite nešto specifično, može vam biti na dohvat ruke vrlo brzo.

Iako su ovakvi programi visoko automatizirani, ako ih želite učinkovito koristiti, ipak morate naučiti nešto o strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji. Kao i svaki alat, njegova učinkovitost će ovisiti i o korisniku.
Ono što je možda najveća komparativna prednost je eliminacija ‘dosadnih’ poslova, što ostavlja dizajnerima više prostora za kreativnost, igru, eksperimentiranje i tako im dozvoljava da maksimalno ostvari svoje potencijale.

Izdvojeni članak

[FOTO] Zgrada muzeja napravljena koristeći 3-D printanje tehnologiju

Potpuni nadzor

Uz sve prednosti koje donose nove tehnologije, optimalno korištenje podataka, brzinu izvedbe i sigurnost u projektiranju, ovi programi nude i bolju komunikaciju investitor – projektant, jer investitor u bilo kojoj fazi rada može u 3D modelu pogledati kako napreduje njegov projekt, imati pregled projekta i surađivati s projektantom u svim fazama planiranja, što je golema ušteda vremena, novca i organizacijskih kapaciteta.

Ovo nisu samo ‘lijepe želje’, primjerice, Digital Blue Foam, tehnološko-dizajnerska tvrtka iz Singapura prije dvije godine je ostvarila partnerstvo s arhitektonskim fakultetom u Budimpešti. Njihovi studenti i prije nego dospiju na tržište, imaju znanja koja su potrebna za ono što budućnost donosi.

Copy link
Powered by Social Snap