Pretraga

Tomislav Palatinuš – od izumitelja do direktora tvrtke koja će uskoro zavladati regijom

A- A+

Tomislav Palatinuš direktor je tvrtke Waterjet service koja nudi uslugu rezanja vodenim mlazom. No, treba istaknuti da ovo nisu jedine usluge koje Waterjet service nudi. O kojim je sve proizvodima i aktivnostima riječ, što je to uopće rezanje vodenim mlazom i zašto ćete poželjeti angažirati upravo Waterjet service, saznajte u našem razgovoru s Tomislavom.

Tomislav Palatinuš / foto: Privatna arhiva

– Tvrtku Waterjet service d.o.o. odlučio sam otvoriti 2020. godine nakon višegodišnjeg rada u odjelu razvoja, austrijskog proizvođača STM Waterjet GmbH, u koju sam došao 2014. godine nakon izuma stroja za recikliranje abrazivnog pijeska koji se koristi u procesu rezanja vodenim mlazom. Glavna djelatnost naše tvrtke je usluga rezanja vodenim mlazom, a pored usluge nudimo i prodaju rezervnih dijelova, servis strojeva za rezanje vodenim mlazom kao i savjetovanja, otkriva nam ovaj izumitelj.

S obzirom na veliko iskustvo u radu s ovom tehnologijom, te vrlo kvalitetan tim, u kratkom vremenu Waterjet service se uspio nametnuti kao tvrtka koja nudi visoku kvalitetu rezanja, ali isto tako i rješavanje vrlo zahtjevnih zadataka.

Kuhinja sa Laminam keramikom. Waterjet service nudi projektiranje, materijal, rezanje i montažu /foto: Privatna arhiva

Kuhinja sa Laminam keramikom. Waterjet service nudi projektiranje, materijal, rezanje i montažu /foto: Privatna arhiva

Pokretanje tvrtke koja zahtijeva veliko ulaganje u opremu i stručne ljude usred pandemije bio je velik izazov, no u uspjeh nisu sumnjali.

– U samo godinu dana, kao pouzdanog partnera prepoznale su nas neke od vodećih tvrtki hrvatske industrije. U posljednje vrijeme sve više širimo naše poslovanje i na području Slovenije i Austrije, te polako, ali sigurno napredujemo prema našem cilju pozicioniranja Waterjet service – a kao vodećeg partnera u regiji kada je u pitanju rezanje vodenim mlazom, dodaje Tomislav.

Izdvojeni članak

Kako odabrati sudoper? Donosimo savjete stručnjaka

Rezanje vodenim mlazom je vrlo fleksibilna tehnologija koja omogućava rezanje gotovo svih postojećih materijala pa je tako i spektar industrija za koje Waterjet service radi vrlo širok – od građevine, arhitekture i uređenja interijera, preko strojogradnje do automobilske i avio industrije.

– Ponosni smo na jako puno projekata, ali posebno veseli činjenica da su u našoj tvrtki proizvedeni neki od dijelova za Rimac Neveru, ili primjerice skije poznatog Austrijskog proizvođača Atomic. No, više od samih projekata ponosni smo na vrlo kvalitetne suradnje koje smo postigli u rekordno kratkom roku s tvrtkama koje su vodeće u svojim industrijama, kao i renomiranim arhitektima i dizajnerima interijera, ističe naš sugovornik.

Brački kamen, dizajn Kalevski Design / foto: Privatna arhiva

Što biste rekli onima koji nisu upoznati s rezanjem vodenim mlazom, o čemu se tu radi, pitali smo Tomislava.

Tehnologija rezanja vodenim mlazom je postupak rezanja materijala kombinacijom vode pod visokim tlakom (najčešće do 4000 bara) te abrazivnog pijeska. S obzirom na to da je to isključivo mehanički način rezanja materijala, omogućava nam rezanje gotovo svih postojećih materijala, primjerice čelika, inoksa, aluminija, bakra, keramike, kamena, stakla, drva, plastike, gume i tako dalje, objašnjava ovaj stručnjak.

Kod rezanja metala, najveća prednost je što nema zagrijavanja, pa samim time rezanje ne mijenja strukturu materijala, kao primjerice kod lasera, što je izuzetno bitno kod zavarivanja. Također se može rezati do čak 300 mm debljine materijala.

Kod rezanja keramike, kamena i stakla, vodeni mlaz pak omogućuje čist rez, bez pucanja materijala, a ovo je posebno bitno za rezanje tzv. gerunga, odnosno skošenja koja omogućuju lijepljenje keramike i kamena pod kutem.

– Također imamo mogućnost izrade najkompleksnijih kontura što je nemoguće bilo kojom drugom tehnologijom, dodaje naš sugovornik.

Rezanje karbonskih vlakana / foto: Privatna arhiva

Rezanje keramike / foto: Nikola Vnučec

Kakav tip klijenata vas obično angažira, zanimalo nas je.

– Razvoj naše tvrtke odvija se prema zahtjevima tržišta tako da smo i organizaciju tvrtke podijelili na dva segmenta.

Prvi segment odnosi se na industriju metala i specijalnih materijala, gdje su nam kupci najčešće tvrtke koje se bave strojogradnjom, automobilskom industrijom, građevinom i slično.

Drugi segment tvrtke fokusiran je na arhitekturu i dizajn interijera i eksterijera gdje ponajprije glavnu ulogu igra keramika i kamen, pa tako kupcima nudimo “ključ u ruke” koji uključuje izmjeru, nabavu materijala, rezanje i montažu proizvoda od keramike i kamena, bilo da se radi o kuhinjskim, kupaonskim, bazenskim ili drugim elementima. U ovom segmentu kupci su fizičke osobe koje uređuju vlastitu nekretninu, arhitekti, dizajneri interijera, keramičari, hoteli, ugostiteljski objekti i tako dalje, objašnjava Tomislav.

Ne postoji materijal koji Waterjet service ne može izrezati / foto: Privatna arhiva

Postoje li neki trendovi i inovacije u vašem poslu na koje bi naši čitatelji posebno trebali obratiti pažnju, bilo je naše posljednje pitanje.

– Kao trend bih svakako istaknuo veliku potražnju za namještajem od keramike (stolovi, stolići, police, umivaonici, radne kuhinjske plohe, kamini, ormari i slično). Kako bismo pratili zahtjeve kupaca, ove godine investirali smo i u drugi stroj za rezanje vodenim mlazom, te smo u mogućnosti ponuditi uslugu s rekordnim rokom isporuke. Također pratimo i posjećujemo sajmove kako bismo kupcima ponudili novitete sa svjetskog i europskog tržišta, otkriva naš sugovornik.

Copy link
Powered by Social Snap