Pretraga

Nova arena u Las Vegasu je mix tehnologije i arhitekture

A- A+

Nova arena za zabavu, nastupe i kinematografiju gradi se u Las Vegasu, glavnom gradu američke savezne države Nevade. Osim što će biti na razini tehnologije kakve na svijetu nema, bit će i potpuno drugačijeg oblika nego uobičajene građevine.

MSG Arena | Screenshot/Youtube

Las Vegas, nema bez razloga nadimak američko igralište, godišnje primi oko 42 milijuna turista, osim toga u njemu i živi preko dva milijuna ljudi. Poznat po svijetlima, kockanju, boksu i pretjeranom kiču, panoramu grada će 2023. godine ukrasiti do sad neviđen arhitektonski pothvat. Jedini grad na svijetu u kojem možete vidjeti Kip slobode, Eiffelov toranj, egipatske piramide i venecijske kanale.

Budućnost je sada

MSG Arena | Screenshot/Youtube

Nova arena je Las Vegasov odgovor na gradove Bliskog istoka i Azije koji su mu za petama. Gradovi poput Dubaija i Macaoa u posljednjih nekoliko godina doživjeli su strme napretke i razvoj. MSG Arena će biti prva sferna struktura na svijetu s LED ekranom s najvećom rezolucijom na svijetu. Osim što je dobar odgovor azijskim gradovima, ovo je novi korak u industriji zabave. Sfera košta oko 1,8 milijardi američkih dolara.

Zvuči skupo, no što će sve sadržavati, nije nestvaran iznos. Naime, arena će imati sjedala za 17.500 ljudi amfiteatarskog oblika ispred ekrana s najvećom rezolucijom 19.000 puta 13.500 piksela. Za usporedbu Full HD ekran ima oko 1.920 puta 1.080 piksela.Građevina će biti visoka 112 metara. Takav sadržaj unutrašnjosti zadržava, no vanjština privlači oko, vanjska površina sferne arene će imati oko 54 tisuće kvadratnih metara rasvjete koja je isprogramirana na koji god sjaj možete zamisliti.

MSG Arena ekran | Screenshot/Youtube

Za dodatni osjećaj stapanja s najboljim ekranom, gledatelji u sjedalima će biti okruženi potpuno novom tehnologijom zvuka, tzv. beam-forming tehnologija. Osim što će posjetitelji zvuk ćuti, moći će ga i osjetiti na koži. Svako sjedalo će imati jednako glasan zvuk gdje god se nalazilo na ‘tribini’.

MSG Arena ekran | Screenshot/Youtube

Proces izgradnje

Izgradnja ove futuristične arene počela je 2018. godine s iskopavanjima 84 tisuće kubičnih metara materijala. Počelo se od podruma koji će biti 5 tisuća metara kvadratnih, služit će za održavanje događanja, svlačionica i ostalih prostorija potrebnih za funkcionalnost cijelog objekta. Jezgra građevine je sastavljena od četiri osnovna betonska bloka koji su međusobno povezani s približno deset tisuća tona željezne armature. Čvrsti temelji su od velike važnosti zato što će krov zgrade biti težak oko jedanaest tisuća tona.

MSG Arena izgradnja | Screenshot/Youtube

Ovakve građevine se ne grade svaki dan, pa su projektanti morali posuditi kran iz Belgije koji je četvrti po veličini na svijetu, da sklope kran na gradilištu im je trebalo 18 dana. Kako bi uopće uspjeli sagraditi krov, stavili su 86 metara dug toranj u sredini sfere. Na rubne temelje sfere su spustili prsten težak 154 tone koji se zakvačio na 32 čelične rešetke. Tijekom ljeta 2021. godine radilo se na sferinom vanjskom kosturu koji će ići 24 metra iznad vrha same građevine kako bi se ostvario oblik savršene kugle. Projekt će biti gotov 2023. godine, naravno zbog pandemije se cijeli proces odužio.

Nova arena u Las Vegasu je mix tehnologije i arhitekture
Share via
Copy link
Powered by Social Snap