Pretraga

Novi moderni vrtić u Hrvatskoj po najvišim europskim pedagoškim standardima

A- A+

Na našoj obali u tijeku je realizacija još jednog hvalevrijednog projekta u vrijednosti od 11,2 milijuna kuna, od čega 7,5 milijuna kuna ili 67 posto dolazi iz EU fondova. Naime, ovaj put riječ je o gradnji impozantnog modernog vrtića s jaslicama, suvremeno opremljenog s kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem koji će moći primiti oko 150 djece. U tijeku su završni radovi na projektu koji bi trebao biti gotov do sredine osmog mjeseca ove godine, a prve mališane tako bi mogao primiti već s početkom nove školske godine.

vrtić

Sukošan će uskoro dobiti dječji vrtić po najvišim europskim pedagoškim standardima | foto: Unsplash

Postojeća zgrada Dječjeg vrtića Zlatna lučica, smještenog na obali mirne uvale Zlatna luka kod Sportskog centra, izgrađena je 1976. godine, međutim, smještajni kapaciteti i ostali uvjeti nakon određenog vremena više nisu ispunjavali potrebe roditelja za smještajem djece te je iz tog razloga donesena odluka o gradnji novog vrtića s jaslicama, navodi portal ZadarskiList.

Naime, u Sukošanu kod Zadra na lokaciji pored osnovne škole i športske dvorane, iznad Jadranske magistrale, u tijeku su završni radovi na izgradnji novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica.

Novi suvremeni vrtić s jaslicama tako će biti opremljen prema najvećim europskim pedagoškim standardima i bit će namijenjen djeci od 12 mjeseci do 7 godina života.

Izdvojeni članak

Domaća tvrtka pomaže zagrebačkim vrtićima koji su stradali u potresu

Vrtić u vrijednosti od 11,2 milijuna kuna

Novi moderni Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu imat će pet odgojno-obrazovnih skupina, jednu jasličku i četiri vrtićke.

Vrijednost tog ogromnog projekta iznosi 11,2 milijuna kuna, od čega se 7,5 milijuna kuna ili 67 posto sufinancira iz EU fondova.

Također, vrtić će bit opremljen suvremenom kuhinjom, malom dvoranom i dječjim igralištem. Svi dnevni boravci, kao i prostori sa sanitarijama imaju izlaz na zajedničku djelomično natkrivenu terasu. Prizemlje i kat su povezani dvokrakim stubištima koja vode na galeriju oko višenamjenske dvorane uz koju su smješteni prostori za odgojno-obrazovne i ostale djelatnike.

Zgrada vrtića nalazi se na zemljištu površine oko 3.000 metara četvornih te je visoka 10,5 metara, od čega su prizemlje i kat visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosi čak 1.025 metara četvornih.

Projektni tim i izvođač radova

Izradu geodetske podloge i idejnog projekta novog DV-a Zlatna lučica proveo je projektni tim iz Sukošana: Iva Dević Obradović, Ivona Gašparović, Miroslav Miro Torbarina, Tanja Popović, Marko Gašparović, Ante Martinović, Đani Pavić i Alfred Brezovski. Sudjelovali su još i Lucija Šimunić, Luciano Ćustić, Mladen Bukša, Frane Vlatković i Marija Profaca.

Radove na izgradnji dječjeg vrtića izvodi tvrtka LAVČEVIĆ – ZADAR d.o.o..

Planirani završetak radova

U tijeku su završni radovi na unutarnjem uređenju i uređenju dvorišta koji bi trebali biti gotovi do sredine kolovoza ove godine, rekao je načelnik Općine Sukošan Ante Martinac, navodi portal ZadarskiList. Naime, trenutno se radi na javnoj nabavi potrebnog interijera, a javna nabava za vrtićku kuhinju uslijedit će naknadno.

Martinec dodaje da će se, ako sve bude išlo po zadanom planu, do kraja kolovoza obavit tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta, u postupku izdavanja uporabne dozvole.

– Završetak radova i opremanje novog Dječjeg vrtića Zlatna lučica, koji će moći primiti 150 djece, predviđen je do početka nove školske godine 2021./2022., početkom rujna. Korona nas prati gotovo od početka gradnje pa ako bude i nešto opravdanog kašnjenja najvažnije je da ćemo vrlo skoro imati zaista moderan i nadasve lijep i funkcionalni dječji vrtić s jaslicama, izjavio je Martinac.

Također, načelnik Općine Sukošan napominje da još nisu donijeli odluku o prenamjeni postojećeg dječjeg vrtića iz 1976. godine, iako razmišljaju da tu budu vrtićke jaslice kako bi se u novom vrtiću, ako bude potrebno, otvorila još jedna vrtićka skupina.

Izdvojeni članak

Milijun kuna za energetsku obnovu dječjih škola i vrtića

Demografska obnova

Martinac smatra da je ovo izuzetan projekt koji će ujedno doprinijeti i demografskoj obnovi, dodajući kako su uz roditeljski dom upravo dječji vrtići one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi sve do polaska u osnovnu školu.

– Namjena dječjeg vrtića je odgoj, briga i čuvanje djece. Cilj je pripremiti dijete za osnovnu školu, naučiti ga komunicirati, sklapati prijateljstva i pripremiti ga za daljnji život, navodi sukošanski načelnik naglašavajući da za djecu treba osigurati vrtiće visokih standarda, upravo kao što je novi vrtić u Sukošanu.

Stoga bi trebalo itekako voditi brigu i o ostalim vrtićkim objektima u Hrvatskoj te omogućiti najbolje moguće uvjete za razvoj djece.

Novi moderni vrtić u Hrvatskoj po najvišim europskim pedagoškim standardima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap