Pretraga

Novi Sad dobiva ‘Kocku’, zgradu kojom dominira LED tehnologija

A- A+

Novi Sad, uskoro će još više pulsirati mladenačkom energijom jer su u tijeku završni radovi na novom Studentskom kulturnom centru koji bi s radom trebao započeti u siječnju sljedeće godine. Kulturni entuzijasti i studenti iz grada na Dunavu s nestrpljenjem očekuju otvaranje ovog novog epicentra kreativnosti vrijednog 6,4 milijuna eura. Autor arhitektonskog rješenja ovog projekta koji se prostire na 3.480 kvadratnih metara je Jovan Cvjetković, a izvođač radova je tvrtka GAT.

SKC Novi Sad

SKC Novi Sad | Foto: Gradske info screenshot

Novi Studentski kulturni centar u Novom Sadu (SKC) nalazit će se u sklopu Univerzitetskog centra na mjestu bivše male menze. Srce objekta činit će crna kocka, odnosno multifunkcionalna koncertna dvorana sa 200 sjedećih i 1000 stajaćih mjesta. Dvorana će imati preko stotinu izvora svjetlosti, slobodnostojeće LED ekrane od 18 kvadrata i pokretne klupe. Visina stropa bit će oko osam metara. Mnogi ju nazivaju novosadska ‘Sfera‘ prema futurističkoj građevini nedavno otvorenoj u Las Vegasu čiji koncept počiva na LED tehnologiji.

Izdvojeni članak

Otvorena Sfera u Las Vegasu: Futuristička građevina u srcu pustinje

Osim modernom koncertnom dvoranom, SKC se može pohvaliti s dva galerijska prostora s trokutastim prozorima koji prate trokutasti uzorak na fasadi od fibercementnih ploča. Objekt ima i podrumsku etažu s tehničkim prostorijama i prostorom za parking. Kako bi prostor bio maksimalno iskorišten, pristup garaži omogućen je uz pomoć auto-dizala, a rezervoar s vodom za gašenje požara smješten je u tehničkoj etaži visine jednog metra, ispod razine podruma.

Prizemlje objekta prvenstveno je projektirano za potrebe koncertne dvorane, a na katu je smješteno zapozorje, zajedno sa svlačionicama za izvođače i prostorijom za boravak izvođača te prostorijom za probe i izložbe. Na drugom katu nalaze se uredi uprave, galerija i multifunkcionalan prostor za odmor zaposlenih i posjetitelja, prenosi portal Gradnja.rs.

SKC Novi Sad iznutra

SKC Novi Sad iznutra | Foto: Gradske info screenshot

Objekt je izgrađen kao konstrukcija armiranog betona, a za potrebe velike koncertne dvorane korištene su udubljene stropne grede. U sljedećih nekoliko tjedana, bit će uređeni vanjski pločnici, a do kraja studenog i radovi na opremanju prostora pa se očekuje da bi objekt uporabnu dozvolu trebao dobiti do siječnja sljedeće godine.

Nedavno je otvoren i novi željeznički kolodvor u Beogradu. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap