Pretraga

Video: Otvoren je novi željeznički kolodvor u Beogradu

A- A+

Titulu najduže građenog željezničkog kolodvora u Europi, a možda i šire, definitivno zaslužuje Beograd, koji je nakon 46 godina gradnje konačno poprimio moderan izgled i s pravom se može nazvati jednim od najsuvremenijih arhitektonskih zdanja željezničkih kolodvora u svijetu. Gradnja je započela daleke 1977. godine, a Željeznički kolodvor Beograd Centar svečano je otvoren 20. listopada 2023. godine. Projektirala ga je tvrtka Railway city.

Novi željeznički kolodvor u Beogradu

Novi željeznički kolodvor u Beogradu | Foto: Railway Networks screenshot

Novootvoreni željeznički kolodvor u Beogradu dobio je moderne prostore za prodaju hrane i pića, što će uvelike ljudima olakšati putovanja. Između ostalog, tu je i novi prostor za prodaju karata, banka, apoteka, turistička agencija, restoran i agencija za iznajmljivanje automobila. Kolodvor je tranzitnog tipa te ima šest platformi i deset kolosijeka. Iznad njih nalazi se platforma veličine oko 5600 kvadratnih metara na kojoj je izgrađena sama zgrada kolodvora. Tamo je prostor za putnike i željezničke radnike.

Izdvojeni članak

Gradi se 72 kilometra duga elektrificirana željeznička pruga, od Skradnika do Tijana 160 km/h

Projekt izgradnje novog željezničkog kolodvora uključuje osam uredskih zgrada s obje strane samog kolodvora koje još uvijek nisu dovršene. Isto tako, u procesu izgradnje su i prilazne ceste te kolodvorski trg. Prema riječima nadležih, sve bi to trebalo biti dovršeno do 2025. godine.

Unutrašnjost Željezničkog kolodvora Beograd Centar

Unutrašnjost Željezničkog kolodvora Beograd Centar | Foto: Railway Networks screenshot

Kolodvor je smješten na željezničkom Koridoru 10 koji povezuje Ljubljanu, Zagreb, Beograd i Solun u Grčkoj. Koridor se iz Beograda grana na dvije strane, prema Budimpešti i Sofiji, a ujedno je i početak pruge prema Rumunjskoj i Crnoj Gori.

Tadašnja Socijalistička Republika Srbija, Grad Beograd i Jugoslavenske željeznice zajedno su 1970-ih investirali u izgradnju kolodvora. Projekt je trebao biti dovršen u roku 18 mjeseci, ali to se nije dogodilo. Zbog financijske krize u Jugoslaviji 1980-ih, radovi su privremeno obustavljeni, a ozbiljnije se na projektu ponovno počelo raditi tek 1996. godine, da bi 2019. godine radove preuzela beogradska tvrtka Railway city.

Novo je ruho nedavno dobio i Željeznički kolodvor Osijek, a više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap