Pretraga

Osijek dobiva novi sajamski prostor: Investicija izgradnje Gospodarskog centra vrijedna čak 65.5 milijuna kuna

A- A+

U Osijeku su u tijeku radovi na izgradnji zgrade prvog Gospodarskog centra, investicije vrijedne čak 65.5 milijuna kuna. Ta je zgrada, koja se prostire na ukupno 5.000 kvadratnih metara, a zamišljena je kao novi sajamski prostor. Očekuje se da će radovi biti okončani do kraja ove godine.

Izgradnja zgrade prvog gospodarskog centra u Osijeku | foto: Grad Osijek

Gradilište su obišli osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koji su tom prigodom izrazili zadovoljstvo dinamikom radova, piše na službenim stranicama Grada Osijeka.

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne površine gotovo 5.000 četvornih metara. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Izdvojeni članak

Bjelovar postaje gradilište: Najavljuju nove vrtiće, školu, dvoranu i Državni arhiv vrijedan 31 milijun kuna

Zgrada će služiti kao centar gospodarskih aktivnosti

Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor biti će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat će biti namijenjen za uredske prostore.

– Raduje me što će uskoro biti gotovi jer će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav i zaslužuju i gdje će se razvijati razne gospodarske grane. Još jednom ćemo pokazati da smo metropola istočne Hrvatske, rekao je gradonačelnik Radić, naglasivši kako i brojni drugi projekti na području grada teku planiranom dinamikom. Tu je posebno istaknuo projekt nove Lesnine, investicije teške čak 15 milijuna eura.

– Do kraja godine imat ćemo gotov ultramoderan, novi gospodarski centar koji će biti ne samo sajamski prostor nego i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovaj prostor će preuzeti ulogu sadašnjeg Pampasa. Tamo će ponovno biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor. Ovdje nećete imati sajam jedanput, dvaput, triput ili četiri puta godišnje, ovdje će biti poslovne aktivnosti kroz cijelu godinu, kazao je župan Anušić.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je ovaj projekt dio jednog ozbiljnog kompleksa pod nazivom Gospodarski centar, a koji treba sadržavati i puno više sadržaja.

Izdvojeni članak

U Osijeku su krenuli radovi na izgradnji najmodernije tramvajske mreže u Hrvatskoj

Osijek ima dugu tradiciju sajmovanja

– Početak svega je ova zgrada koja će pružiti prilike za nova sajmovanja u gradu Osijeku. Znamo da Grad Osijek ima tradiciju sajmovanja i trebao bi je nastaviti razvijati, posebno u kontekstu novih mogućnosti u vidu razvoja različitih brendova na području Panonske Hrvatske, rekla je ministrica Tramišak, ocijenivši kako će Osijek ovim projektom podići svoje gospodarske aktivnosti i izvan granica Hrvatske.

Projekt Izgradnje Zgrade prvog Gospodarskog centra vrijedan je 65.5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak osiguravaju ministarstvo i županija, a Grad Osijek kao projektni partner darovao je zemljište vrijedno 26 milijuna kuna. Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023. godine

Copy link
Powered by Social Snap