Pretraga

Petram Resort Savudrija: Krovni bazen oduševljava, ali prethode mu važni geotehnički radovi

A- A+

U listopadu 2020. godine počela je gradnja investicije vrijedne više od 600 milijuna kuna, trenutačno najvećoj investiciji u hrvatskom turizmu. Riječ je o Petram Resort & Residences smještenom u Savudriji. Lokacija resorta se savršeno uklapa za ovakav tip objekta i potencijalnu turističku ponudu jadranske obale s obzirom na to da će resort biti smješten u blizini 6 aerodroma – Venecija, Ljubljana, Trst, Pula, Rijeka i Zagreb. Investitori su najavili da će svi radovi biti gotovi do sezone 2022.

Petram Resort

Render budućeg Resorta / Izvor: Petram Resort

Sveobuhvatni geotehnički radovi za elaborat

No da bi izgradnja projekta započela uspješno, veliki naglasak je potrebno staviti na geotehničke radove. Prilikom planiranja gradnje ovakvog zahvata, kvaliteta tla i vrste temeljenja su ključni za uspješan nastavak daljnje izgradnje. Projektanti često, pod pritiskom investitora da smanjuju sve troškove, biraju parametre tla optimistično, što dovodi do bitno većih konačnih troškova. No bitno je razumjeti ako investitor ne želi svoj projekt na listi nagnutih objekata, mora itekako ozbiljno pristupiti geotehničkim istražnim radovima. 

Na ovome projektu za izradu geotehničkog elaborata, istražnih radova i geotehničkog nadzora pobrinula se tvrtka Geotech iz Rijeke. 

– Za potrebu izrade geotehničkog elaborata za cjelokupno područje Resorta provedeni su inženjerskogeološki i geotehnički istražni radovi koji su se sastojali od izvedbe 12 istražnih bušotina ukupne duljine 74 metra, iskopa 34 sondažne jame, inženjerskogeološkog kartiranja terena i determinacije bušaćih jezgri, laboratorijskih ispitivanja uzoraka iz istraživačkih bušotina i obrade podataka ranijih istraživanja, objašnjavaju nam iz tvrtke Geotech.

Slika 5 Geotehničke bušotine / Izvor: Geotech

Na temelju rezultata istražnih radova ustanovljeno je da lokaciju izgrađuju naslage pokrivača i podloge koje su karakteristične za to područje. Pokrivač čini nabačaj i crvenica, a podlogu čini jako do slabo trošni vapnenci.

– Utvrđeno je da temeljno tlo karakteriziraju promjenjivi uvjeti u smislu izmjene materijala različitih parametara čvrstoće i deformabilnosti. S obzirom na promjenjive uvjete u temeljnom tlu, vrijednosti opterećenja konstrukcije hotela te predviđene izvedbe infinity bazena na krovu objekta, bilo je potrebno odabrati sustav temeljenja građevine tako da se istim eliminiraju diferencijalna slijeganja i potencijalno oštećenje konstrukcije, što je bio jedan od izazova projekta, kažu nam.

Projektom temeljenja predviđeno je ukupno 163 pilota, duljina od 4,0 do 9,0 m. Ukupna količina armature iznosi 97,0 t, a betona 485,0 m3.

Slika 6 Armiranobetonski pilot / Izvor: Geotech

Uz pilote predviđena je izvedba podbetoniranja temeljne ploče na 113 pozicija. Podbetoniranje se provodilo do dubine 1,50 m. Armiranobetonski piloti se izvode u promjeru D=900mm unutar pokrivača i D=780mm unutar stijenske podloge uporabom kontraktor postupka.

– S obzirom na karakterističnu geometriju aparthotela gdje je svaki ulaz oblikovan kao lamela koja se lomi pod kutom od 20 stupnjeva, i temelji su imali specifičnu geometriju koju je izmodelirana putem BIM (Building Information Modeling) softverskih rješenja. Na taj način su inženjeri, ali i investitori imali bolji uvid u planirane radove, govore nam iz riječke tvrtke.

Slika 7 BIM model temelja- Petram Resort

Zemljište vrijedno 17,2 milijuna kuna

Velike investicije, pogotovo u turizmu, ne donose samo povoljnu turističku sezonu, nego i nova zapošljavanja i razvoj područja na kojem se realiziraju. 

  Investicija osigurava nova zapošljavanja, veću vrijednost za zajednicu, nove motive dolaska i svakako bolju kvalitetu života. Svjesni smo šire vrijednosti koju će ista imati na razvoj lokalne ekonomije, rekao je prilikom pokretanja projekta za Jutarnji list gradončelnik Umaga Vili Bassanese.

Zemljište na kojem će projekt biti realiziran kupljeno je na javnoj dražbi prije dvije godine za 17,2 milijuna kuna. Kupila ga je istarska tvrtka Čista voda projekt d.o.o. Danas se ovaj projekt realizira pod zajedničkom investicijom Čiste vode i poznatih investitora MK Group i Aleksandar Group koje već imaju 25 godina iskustva u investiranju i upravljanju turističkim projektima.

Arhitektonski projekt potpisuje Lad 1 Studio na čelu s glavnom projektanticom Majom Burčić, ujedno i voditeljicom projekta. Projekt se sastoji od 179 smještajnih jedinica aparthotela, 55 vila te tri zgrade s ukupno 18 stanova. Sve jedinice su dostupne za kupnju već sada i predstavljaju luksuzna rješenja kako eksterijera tako i interijera.

Slika 3 Tlocrt Petram Resorta/ Izvor: Petram Resort

Infinity bazen na krovu s pogledom na more

No ono što najviše ističe ovaj projekt je Infinity bazen koji se nalazi na krovu aparthotela. Sa svojih 105 metara dužine predstavlja drugi najveći rooftop bazen na svijetu nakon bazena u hotelu Marina Bay u Singapuru. Pored bazena, na krovu će se nalaziti prostor opremljen za wellness i unutarnji bazen, kao i restoran s pogledom na more u radijusu od 270 stupnjeva. O specifičnosti projekta za Jutarnji list govorila je glavna arhitektica i voditeljica projekta Maja Bručić.

– Ovo je jedinstven projekt i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Cilj je bio ostvariti koncept koji je poznat među nekim “high-end” brendovima, primjerice Four Seasons hotel and residences, Six Senses, Aman itd. Lokacija projekta je Savudrija, najzapadnija točka Republike Hrvatske, prednost blizina zapadne Europe, blizina golf-terena te svih gastronomskih lokaliteta koje Istra kao regija pruža, te smo i zbog tih vrlo čvrstih polaznih točki odlučili kreirati ekskluzivni resort. I taj je smjer naravno utjecao i usmjerio poprilično projektiranje i postavljanje svih sadržaja.

Blizina aerodroma – Petram Resort Savudrija / Izvor: Petram Resort

Copy link
Powered by Social Snap