Pretraga

Počinje izgradnja prvog samostojećeg objekta predškolskog odgoja u Makarskoj nakon 40 godina

A- A+

Gradonačelnik Jure Brkan i Josip Sulić, u ime tvrtke Company Sulić d.o.o. iz Ploča u gradskoj su vijećnici potpisali Ugovor o pružanju usluga stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu tijekom građenja Dječjeg vrtića i jaslica na Zelenci. Ukupna vrijednost investicije je 17.904.984,50 kuna i u cijelosti se financira iz gradskog proračuna, a radovi bi, sukladno potpisanom ugovoru, trebali započeti u roku od 8 dana.

Foto: Grad Makarska

Gradonačelnik Jure Brkan i Josip Sulić potpisali su Ugovor o pružanju usluga stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu tijekom građenja Dječjeg vrtića i jaslica na Zelenci. Potpisivanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Anela Židić, autor projekta arhitekt Leon Lulić te predstavnici izvođača radova Zajednica ponuditelja TITAN CONSTRUCTA d.o.o. i Builder  d.o.o., stoji na stranicama Grada Makarske.

Gradonačelnik Jure Brkan podsjetio je da je odmah po preuzimanju vlasti 207. Grad Makarska ušao u pregovore sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom oko otvaranja vrtića u postojećim prostorima Pastoralnog centra no kako je vrijeme prolazilo, a nije postignut konkretan dogovor, tražilo se drugo rješenje. Kako je postojao projekt vrtića na Zelenci iz 2016., krenulo se u reviziju projekta s ciljem povećanja broja korisnika, izgrađen je pristupni put objektu te ishodovana građevinska dozvola za izgradnju u listopadu 2019.

– Za deset mjeseci radovi će biti gotovi, a nakon dobivanja svih administrativnih dozvola, sva djeca u Makarskoj bit će upisana u vrtić. Novce smo osigurali u gradskom proračunu, jednako kao što smo osigurali i novce za otvaranje vrtića u Velikom Brdu prije tri godine. Inzistiranje na ovakvim razvojnim projektima, koji će zadržati naše mlade u gradu i privući nove mlade obitelji je nešto na čemu bi trebala raditi svaka vlast. Također, želim naglasiti da početak izgradnje vrtića ne znači da ćemo prestati s demografskom mjerom kojom sa 1000 kuna mjesečno pomažemo roditeljima čija djeca od 1. do 3. godine ne idu u vrtić. Držimo da je to vrlo dobra i poticajna mjera s kojom ćemo i dalje nastaviti dok god za to bude bilo potrebe, a zasad je u prosjeku koristi 150 obitelji, rekao je gradonačelnik prepustivši iznošenje detalja  svom zamjeniku Jozi Vranješu koji je vodio projekt.

Izdvojeni članak

Kritičan balkon: U zagrebačkom vrtiću padale cigle na mjesto gdje se djeca igraju

Uvjeti za 145 korisnika

– Od svih projekata koje sam vodio, i koji su višemilijunski, ovaj mi je najdraži. Žao mi je što smo tri puta morali ponavljat javnu nabavu jer bi vrtić bio izgrađen ali što je tu je, morali smo poštivati zakonske propise. Vjerujem u sve ovdje prisutne da ćemo izgraditi objekt na zadovoljstvo svih, u svim ugovorenim rokovima i poštivajući pravila struke. Dobit ćemo jednu društvenu zgradu, nakon 40 godina vrtić kao samostojeći objekt, gdje će se ostvariti uvjeti za 145 korisnika, izjavio je Vranješ naglasivši da se do tog broja korisnika došlo revizijom projekta na kojoj je osobno inzistirao.

– Oslobodili smo parcelu vrtića od samog parkinga i stvorili uvjete da u postojećem volumenu objekta organiziramo još jednu grupu. Treba podsjetiti i da smo izgradili i pristupni put za vrtić koji je koštao 1,5 milijuna kuna, a investicija izgradnje dječjeg vrtića i jaslica vrijedna je 18 milijuna kuna bez opremanja. Pred kraj izgradnje ići ćemo u natječaj za opremanje zgrade. Mislim da je ovo najbolje uloženi novac. Želim dodati i da smo radili na proširenju osnovne škole na Zelenci ali nismo uspjeli zbog imovinsko pravnih problema. Ali, nismo odustali. Naselju Zelenka još nedostaje trg, za koji smo kupili zemljište ii dvorana. Odredili smo da je vrtić prioritet, a realizirat ćemo i ostale. Svim ovim projektima značajno će se podignuti kvaliteta života na Zelenci i u cijelom Makarskoj. Nadam se da će građani i na sljedećim izborima izabrati rad i da ćemo, na čelu s  gradonačelnikom, u sljedećem mandatu izgraditi vrtić na Istoku čime će se stvoriti uvjeti da svi vrtići budu organizirani u samostojećim zgradama, izjavio je zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

Izdvojeni članak

Istra dobiva znanstveno edukacijski centar vrijedan osam milijuna kuna

Velika stvar za Makarsku

– Ovo je veliko veselje za našu djecu i roditelje, zaposlenike vrtića ali vjerujem i sve naše sugrađane. Ovim projektom osigurat će se uvjeti za svu djecu kojima je potreban boravak u vrtiću.  Svake godine smo imali problem s brojem neupisane djece a moram naglasiti da je najveći problem bio sa jaslicama. To je zato što cijela Makarska rivijera gravitira Makarskoj jer nijedna općina nema osiguran jaslički boravak zbog čega i imamo tako veliki pritisak. Isto tako ćemo osigurati bolje mogućnosti za prihvat djece iznad 3 godine. Izgradnjom vrtića nećemo više imati problem s neupisanom djecom jer će se povećati kapaciteti, a nadam se da ćemo skoro izmjestiti i neke od skupina iz neadekvatnih objekata koji su u prizemljima stambenih zgrada i koji su prenamijenjeni u vrtićke prostore a nije im to bila primarna namjena. Zbog svega, veselimo se ovom projektu. Ova je velika stvar za Makarsku, za djecu, za roditelje jer naša djeca zaslužuju biti u kvalitetnim  namjenskim samostojećim objektima, naglasila je ravnateljica Anela Židić.

O samom projektu govorio je i autor arhitekt Leon Lulić. – Prvo bih čestitao gradskoj upravi što su doveli do kraja ovaj jako vrijedan projekat. Ovo je bio zaista dug put, jer je najteži dio ostao iza vas. Ja bih naglasio kao važno da objekat ima skriveni potencijal odnosno prostor u kojem se mogu organizirati javna događanja i kad objekt nije u funkciji, vikendima ili praznicima, kazao je Lulić.

Nakon potpisivanja ugovora svi nazočni obišili su lokaciju na kojoj uskoro započinje izgradnja Dječjeg vrtića i jaslica na Zelenki.

Copy link
Powered by Social Snap