Pretraga

Istra dobiva znanstveno edukacijski centar vrijedan osam milijuna kuna

A- A+

Općina Vrsar u suradnji s Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica provode EU projekt ‘KLIM Kontija-Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima’. Riječ je o projektu održivog korištenja i zaštite prirodno zaštićenih područja šume Kontija i cijelog Limskog zaljeva, a u sklopu kojeg se gradi znanstveno edukacijsko prezentacijski centar šume Kontija vrijednosti osam milijuna kuna.

istra

Projekt KLIM | foto: Istarska županija

Projektom se želi doprinijeti široj viziji razvoja Limske drage, a financiran je u sklopu Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija.

Projekt KLIM provodi se sa svrhom održivog razvoja i zaštite prirodno zaštićenih područja šume Kontija i Limske drage. Općina Vrsar, Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica provode ovaj EU projekt, a njegova ukupna vrijednost je 13.647.164,56 kuna, od čega osam milijuna kuna ide na izgradnju znanstvenog edukacijskog centra.

Izgradnja edukacijskog centra provodi se na mjestu ruševne zgrade, to jest stare stancije u šumi Kontija.

– Građevinski se objekt planira završiti do kraja ožujka, a njegovo svečano otvaranje očekuje se krajem svibnja kad će se završiti s uređenjem interijera i opremanjem objekta svom potrebnom opremom za provođenje jednodnevnih ili višednevnih znanstveno edukativnih događanja, navode iz Istarske županije.

istra projekt

Projekt KLIM | foto: Istarska županija

Radovi u punom jeku

Izgradnja znanstveno edukacijskog centra u punom je jeku. Riječ je o objektu koji je zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti.

– Veliki je to dobitak za sadašnje i buduće generacije naših školaraca i studenata, koji će u druženju s prijateljima biti u mogućnosti stjecati nova saznanja i razvijati ljubav prema prirodi i znanosti, navode iz Istarske županije.

Lokacija izgradnje novog objekta odabrana je zbog blizine većih urbanih sredina, a istovremeno je i izolirana u području čiji je prirodni potencijal zaštićen s nekoliko kategorija zaštite prirode – šuma Kontija zaštićena je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije, poput mora Limskog zaljeva zaštićenog kao posebni rezervat u moru. S druge strane, obronci Limskog zaljeva zaštićeni su dio prirode u kategoriji značajnog krajobraza.

Izdvojeni članak

Istarski ‘Ples mrtvaca’: Stogodišnja restauracija vrijedna više od pola milijuna kuna

 

Epidemiološka situacija i rad centra

U projektu sudjeluje i Javna ustanova Natura Histrica koja je zadužena  za osmišljavanje i provedbu većeg broja edukativnih programa. Svi programi razvijaju se s ciljem da se u budućnosti provode u novom edukacijskom centru, a sve u nadi brzog poboljšanja epidemiološke situacije što bi omogućilo provedbu brojnih preostalih radionica i predavanja. Radionice su namijenjene djeci u vrtićima i osnovnim školama, odgojiteljima, učiteljima, lokalnom stanovništvu, studentima, nevladinim organizacijama, pružateljima usluga u turizmu, novim edukatorima i posjetiteljima budućeg Znanstveno edukacijskog centra u šumi Kontija.

istra

Projekt KLIM | foto: Istarska županija

Copy link
Powered by Social Snap