Pretraga

Pogledajte fortifikacijsku utvrdu vrijednu 63 milijuna kuna koja uskoro otvara svoja vrata

A- A+

Šibenik se može pohvaliti izuzetnom brigom za svoje fortifikacijske utvrde koje predstavljaju značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine. U skladu s tim, u tijeku je realizacija najnovijeg projekta obnove Tvrđave sv. Ivana u ukupnoj vrijednosti od 63 milijuna kuna, a čak 49 milijuna kuna sufinancira se iz EU fondova za regionalni razvoj. Naime, u sklopu projekta također se uređuje edukativni kampus, a posjetitelji će moći uživati i u raznim kulturno-gastronomsko-tehnološkim atrakcijama. Radovi na tvrđavi bi trebali biti gotovi do 29. rujna, kada se obilježava Dan grada Šibenika i kada je ujedno planirano svečano otvorenje, međutim, po svemu sudeći izgleda da će tvrđava svoja vrata ipak otvoriti nešto kasnije.

Tvrđava sv. Ivana

Projekt revitalizacije Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku iznosi 63 milijuna kuna | foto: YouTube, Grad Šibenik

Preostalo je nešto manje od dva mjeseca do 29. rujna kada se obilježava Dan grada Šibenika, a kada bi ujedno trebali biti završeni radovi na Tvrđavi sv. Ivana, čime će stanovnici Šibenika, nakon Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Baronea, dobiti treću obnovljenu i najveću gradsku kopnenu utvrdu. Naime, taj planirani rok dovršetka projekta financiranog najvećim dijelom nepovratnim sredstvima iz europskih fondova, najavio je, još u travnju ove godine, šibenski gradonačelnik Željko Burić, prenosi portal Šibenski.

Međutim, to je bilo u predizborno vrijeme kada ionako olako pljušte svakakva obećanja, a sada kada su izbori prošli utihnula je i priča o rokovima dovršetka obnove tvrđave. S druge strane, ne može se reći da su utihnutli sami radovi, iako već i letimičan pogled na gradilište ne ulijeva nadu da bi sve moglo biti uređeno i završeno do roka koji je gradonačelnik Burić najavio.

Izdvojeni članak

Turski šator stiže na obnovljenu šibensku tvrđavu: Prezentirat će osmansko društvo i kuhinju

Investicija vrijedna 63 milijuna kuna

Petar Mišura, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, ujedno i voditelj projekta revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, kojim će se obnovit i opremiti dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao Kliješta i južni zvan Zvijezda, kaže da će se o kraju radova na tvrđavi nešto više moći govoriti za dva tjedna – Za petnaestak dana imat ćemo sastanak i kada se vidi cijela situacija na gradilištu i nabava, znat ćemo hoće li se tvrđava otvoriti za Dan grada ili koji tjedan kasnije.

Na ogromnom prostoru od 18.000 četvornih metara, prenosi portal Šibenski, ovih dana ipak nema previše radnika, međutim, Mišura nije previše zabrinut zbog toga pa kaže – Takva je dinamika posla, prošle srijede na gradilištu su bila samo dva radnika, a već sutradan ih je bilo pedeset! To je tako.

Pročelnik dodaje da vrijednost ukupne investicije iznosi oko 63 milijuna kuna, što je 13 milijuna kuna više negoli je prvotno bilo planirano. Naime, oko 49 milijuna kuna dolazi iz europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak će pokriti gradski proračun. Štoviše, do sada obavljeni radovi iznosili su oko 30 milijuna kuna, pa i to govori koliko još puno posla predstoji do završetka obnove tvrđave.

Edukativni kampus

U sklopu projekta revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, nastavlja Mišura, uređuje se i edukativni kampus s površinom od oko 2.000 četvornih metara te će bit namijenjen edukaciji mladih, uključujući seminare, ljetne škole i sl. Također, kampus će osim interaktivnih učionica i prezentacijskih dvorana, imati i dvokrevetne sobe od kojih će svaka imati svoj sanitarni čvor. Na tvrđavi su tako kao potpuno novi objekti izgrađeni spomenuti kampus te zgrada površine 30-tak četvornih metara, a u kojoj će biti smješten manji kafić i sanitarni čvor.

– Oko kamupsa svuda će ići staze uglavnom makadamske ili sa stabilajzerom koji imamo i na šetnici u Kanalu sv. Ante. I krov kampusa će se zazelenjeti. Bit će puno klupa, kao i na Zvijezdi, da se ljudi mogu šetati i zadržati na tvrđavi, a vrlo malo popločanja. To nam radi mladi krajobrazni arhitekt Mate Rupić zajedno s arhitektom Zoranom Piopovićem. Kada sve bude gotovo, tvrđava će, ja bih rekao, biti kameno-zelena, objašnjava Mišura za portal Šibenski.

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana imat će edukativni kampus i razne atrakcije | foto: YouTube, Grad Šibenik

Ništa od zelenog labirinta

Time se zapravo odustalo od zelenog labirinta koji je trebao dijelom zamijeniti posječenu borovu šumu koja je nekada rasla na Kliještima. Naime, bila je to prvotna ideja glavnih projektanata iz arhitektonskog ureda Vulin-Ileković, ali je Grad Šibenik, kao investitor, od toga ipak odustao. Štoviše, prošle je godine raskinuo i suradnju sa zagrebačkim arhitektima nakon međusobnih optužbi vezane za to tko je kome ugrozio projekt i ukrao autorska prava, a u cijelu situaciju čak se umiješao i sud te je zabranio nastavak radova na tvrđavi. Na kraju su Vulin-Ileković i Grad Šiibenik ipak izgladili svađu, a radovi na čelu s novim arhitektima su se nastavili.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Turski šator

Iako će, navodi Mišura, Tvrđava sv. Ivana ostati uskraćena za zeleni labirint, ipak će dobiti tzv. veliki turski šator i još petnaest manjih u kojima će se prezentirati različiti sadržaji kao što su izložbe, tkalački stan, glina i sl. Svi ti šatori bit će smješteni na tzv. povijesnom platou nedaleko od kampusa, a s obzirom na to da se radi o montažnim objektima, moći će se postavljati i uklanjati ovisno o potrebi i planiranim događanjima.

Kada tvrđava bude otvorena o tome će voditi računa Tvrđave kulture koja upravlja gradskim fortifikacijama, objašnjava Mišura naglašavajući da je priča o turskom i drugim šatorima poznata još od 2014. godine. Naime, tada je projekt revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, koja je izgrađena za obranu grada od Osmanlija, prvi put javno predstavljen, uključujući turske šatore s kulturnim i gastronomskim sadržajima.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li koja je svjetski poznata serija snimana na šibenskoj Tvrđavi sv. Nikole?

Obsido – dinner and a show

Na tvrđavi će, osim turskih šatora, biti dostupna još i veća atrakcija Obsido – dinner and a show, etno-gastronomsko iskustvo i 3D video show u sklopu kojeg će se na zidinama tvrđave prikazivati sadržaji koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.

– U tijeku je nabava za taj dio. Inače, do sada smo imali 28, što jednostavnih, što velikih javnih nabava. Trenutačno se rješava i nabava multimedije i videonadzora, a preostaje nam i zadnja nabava a to su marketinški i turistički paketi za otvorenje, za posjetitelje, turističke djelatnike i novinare. Namještaj je nabavljen, građevinski radovi ugovoreni… U planu je bila i nabava topova, kao što ih imamo na Baroneu, ali je ponuda bila tri puta skuplja od planiranog pa smo tu nabavu poništili, kaže pročelnik.

Neugledni odašiljač

Novoobnovljenu Tvrđavu sv. Ivana krasit će i dalje jedinstven primjer devastacije kulturne baštine u Hrvatskoj – ogroman televizijski i radijski odašiljač zajedno s antenama mobilnih operatera. Zbog odašiljača na tom dijelu tvrđave nisu mogla biti obavljena niti arheološka istraživanja, a postoji mogućnost da je nešto od arheoloških struktura u zemlji oštećeno kada je ta konstrukcija svojedobno postavljena. Zbog toga su pješačke staze i uređenje platoa morali drugačije projektirati, a Grad je jedino uspio srušiti kućicu naslonjenu uz bedem koju je koristilo nekoliko teleopratera jer je ionako bila ilelegalno sagrađena, tvrdi Mišura za portal Šibenski.

Tvrđava sv. Ivana

Izgled tvrđave kvari neugledni odašiljač | foto: YouTube, Grad Šibenik

Prilaz za osobe s invaliditetom

Prema Mišurinim riječima, najveći su pak problem na Zvijezdi bili dovod vode i struje, odnosno odvodnja fekalnih voda, međutim, za to je pronađeno odgovarajuće rješenje. Također, uspješno je riješen pristup za slabo pokretne osobe, a iako se razmišljalo o liftu, ipak je odluka pala na najmanje invazivno rješenje. Naime, u planu je nabava gusjeničara, vozilo pomoću kojeg će se osobe s invaliditetom moći popeti na Zvijezdu.

Osim toga, radovi na Tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku će, i kada ona bude otvorena, trajati još narednih pet ili sedam godina. Toliko će, procjenjuje Petar Mišura, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, ujedno i voditelj projekta revitalizacije Tvrđave sv. Ivana, trebati da se uredi parkiralište za deset autobusa i 50-tak vozila te pristupni putevi. Ipak je to veliki projekt, za koji će Gradu Šibeniku trebati vremena i novaca da ga do kraja završi.

Copy link
Powered by Social Snap