Pretraga

Preko 90% inženjera geodezije dobilo upite za ozakonjenje objekata koji nisu pravovremeno podneseni

A- A+

HKOIG je proveo online anketu među svojim aktivnim članovima, a čija tema je bio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. U anketi je sudjelovalo više od 35% članova.

Rezultati ankete 'Postupanje s nezakonito izgrađenim zgradama'

Rezultati ankete ‘Postupanje s nezakonito izgrađenim zgradama’, foto: HKOIG

Od 6. do 12. prosinca 2022. godine anketa je provedena među ovlaštenim inženjerima geodezije anketa vezano za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji se od 18. veljače 2022. nalazi u saborskoj proceduri. Anketa je provedena putem maila, a u njoj je sudjelovalo 412 aktivnih članova, odnosno 36% – što je postotak koji osigurava relevantnost provedene ankete. Anketa se sastojala od tri pitanja, a prosječno vrijeme ispunjavanja ankete je bilo više od 20 minuta.

Iz HKOIG-a su tako izdvojili nekoliko interesantnih rezultata: Svega 5% ovlaštenih inženjera u svojih zadnjih 20 izrađenih geodetskih elaborata nije evidentiralo zgradu bez akta o uporabi. Također, 24% ih je potvrdilo evidentiranje zgrada bez akta o uporabi u manje od 10% slučajeva, dok ih je 13% potvrdilo takvo evidentiranje u više od 50% geodetskih elaborata. Bitno je napomenuti kako Neposjedovanje uporabne dozvole nije NUŽNO dokaz nezakonitosti zgrade, ali je jedan od indikatora koji može značiti nelegalnu gradnju.

Izdvojeni članak

Predsjednik HKOIG-a napisao pismo budućem ravnatelju Državne geodetske uprave

Zgrade koje nisu trajnog karaktera

Preko 50% ovlaštenih inženjera geodezije je unatrag zadnjih 20 izrađenih geodetskih elaborata iskazalo postojanje zgrade za koju je naručitelj izjavio da je privremene namjene ili da nije trajnog karaktera. Radi se o zgradama koje nisu izgrađene kao sklop trajno povezan s tlom na način i od materijala kojima se osigurava dugotrajnost i sigurnost korištenja, ili im je svrha korištenja privremena (u pravilu bez akata o gradnji).

Konačno, 93% ovlaštenih inženjera geodezije potvrđuje da su unatrag tri mjeseca imali upite stranaka koje su zainteresirane za ozakonjenje objekata, a da nisu pravovremeno podnijele zahtjev za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade/zgrada, a 40% njih je imalo više od pet upita, pola od toga i preko deset. Iz HKOIG-a tvrde da je moguće naravno, da su određene stranke upite postavljale prema više ovlaštenih inženjera geodezije što bi prividno dalo dojam veće zainteresiranosti, ali je nesporno da interes postoji.

Copy link
Powered by Social Snap