Pretraga

Predsjednik HKOIG-a napisao pismo budućem ravnatelju Državne geodetske uprave

A- A+

Damir Šantek je nedavno napustio funkciju ravnatelja Državne geodetske uprave, a trenutno je na toj poziciji njegov zamjenik, Antonio Šustić. O odabiru novog ravnatelja se oglasio i Adam Agotić, predsjednik HKOIG-a.

Foto: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije

Na zatvorenom dijelu 159. sjednice Vlade, Damir Šantek je razriješen dužnosti ravnatelja Državne geodetske uprave, i to na vlastiti zahtjev. Uskoro slijedi imenovanje novog ravnatelja, a o svemu se oglasio i predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije. Adam Agotić.

U pismu se obraća budućem ravnatelju, upozoravajući na različite probleme. Između ostalog spominje povezivanje sustava i podataka katastra sa zemljišnom knjigom, digitalizaciju evidencije i poslovanja, katastar infrastrukture i registar zgrada. Posebno naglašava problem manjka  suradnje među institucijama. Njegovo pismo prenosimo u potpunosti.

Državna geodetska uprava je veliki sustav koji upravlja iznimno vrijednim podacima Republike Hrvatske, a u neraskidivoj vezi sa zemljišnom knjigom održava podatke o vlasništvu u prostoru.

Novi glavni ravnatelj Državne geodetske uprave morat će na sebe preuzeti brojne projekte koji su u tijeku, poput provedbe višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja naselja, što je po obujmu projekt kakav geodetska struka dugo unatrag nije vidjela. Tu su i projekti katastra infrastrukture, registra zgrada te daljnja digitalizacija evidencija i poslovanja.

Za sada se poprilično skromno govori o nastavku povezivanja sustava i podataka katastra sa zemljišnom knjigom, za što se nadam da će se nastaviti u puno intenzivnijem tempu. Iznimno je to kompleksan sustav koji iziskuje veliku posvećenost i energiju u poslu, što će zasigurno biti jedan od velikih izazova novom glavnom ravnatelju. Nadam se da će novi glavni ravnatelj uvidjeti važnost tih projekata, nastaviti ih i oplemeniti novim idejama.

Mi geodeti volimo reći za sebe da smo često u funkciji povezne struke između širokog niza područja, od područja prostornog uređenja, gradnje, poljoprivrede, financija, imovinsko-pravnih odnosa. Naši podaci koriste se za različite potrebe u brojnim situacijama. Mi smo ujedno jedan veliki servis, na usluzi drugima.

Izdvojeni članak

Održan sastanak Državne geodetske uprave i HKOIG-a: U tijeku pripreme novih pravilnika

Smatram jako važnim da novi glavni ravnatelj toga bude svjestan te da u svom radu i u upravljanju državnim prostornim podacima vodi računa o potrebama što većeg broja korisnika tih podataka. Nije dobro da mi geodeti određujemo koje podatke ćemo prikupljati bez komunikacije sa svima koji te podatke, u konačnici, koriste. Kako ćemo ih prikupljati je na nama, ali je kvalitetna komunikacija s drugim institucijama od iznimne važnosti.

Nažalost, dovoljno sam puta do sad primijetio nedostatak suradnje među pojedinim institucijama, a što u konačnici redovito rezultira poteškoćama za građane koji trebaju određene usluge. Volio bih vidjeti glavnog ravnatelja koji će biti graditelj tih novih, prijeko potrebnih mostova među institucijama.

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije – partner DGU

U konačnici, očekujem bolju suradnju Državne geodetske uprave s Hrvatskom komorom ovlaštenih inženjera geodezije. Mi trebamo sugovornika u glavnom ravnatelju koji će biti svjestan da u Komori može imati partnera u brojnim pitanjima naše struke. Komora sa svojim članovima i stručnim tijelima može i želi dati stručnu podršku Geodetskoj upravi. Osim toga, naši članovi imaju najbolji uvid u zbivanja „na terenu“ .

Volio bih da novi glavni ravnatelj iskoristi taj naš potencijal. Mi smo svjesni da u donošenju zakonskih i podzakonskih akata postoje određena politička pitanja koja su iznad utjecaja struke i da tu nekad nećemo biti u mogućnosti utjecati na konačne odluke zakonodavca. Međutim, jamčim da ćemo uvijek biti spremni dati naše stručno mišljenje.

U pitanjima jasnoće primjene propisa, ujednačenosti postupanja, želje za jednoznačnosti postupanja/primjene propisa naša Komora će biti najglasnija institucija u državi. Jedan od naših osnovnih ciljeva je omogućiti našim članovima, a time posredno i korisnicima naših usluga, povećanu dozu pravne sigurnosti u poslovanju i upravljanju njihovim nekretninama.

Žao mi je što su nastojanja Komore za što većom pravnom sigurnošću naših članova i njihovih klijenata, ponekad u prošlosti bile pogrešno shvaćene kao osobna kritika. Uvijek nam je prioritet da naši članovi imaju što kvalitetnija zakonodavna rješenja kako bi i njihovi klijenti bili što zadovoljniji. Nadam se da će novi ravnatelj imati razumijevanje i želje za suradnjom s Komorom jer samo tako možemo zajedno puno toga poboljšati.

Tko god da bude izabran za novog glavnog ravnatelja, želim mu sreću u radu, puno strpljenja i energije!

Adam Agotić

Predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije

Copy link
Powered by Social Snap