Pretraga

Raste potražnja za visokokvalificiranim radnicima u građevini

A- A+

Potražnja za visokokvalificiranim građevinskim radnicima sve je veća. Iz aktualnih oglasa za posao vidljivo je da velike građevinske tvrtke u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama, traže sve više radnika s diplomom. Najviše oglasa odnosi se na inženjere građevine i gradilišta s minimalno tri godine radnog iskustva.

graditeljstvo

graditeljstvo | foto: Ministarstvo prostornog uređenja

Hrvatskom građevinskom sektoru potrebno je sve više inženjera, projektanata i stručnih konzultanata. Delikatan i opasan poslovni sektor od zaposlenika traži stručnost koja nije samo poželjna, već i ključna. Oglasi za posao u građevinskoj industriji dokazuju povećan broj potražnje za visokokvalificiranom radnom snagom.

Najtraženija pozicija među oglasima je neka vrsta inženjera. Najčešće su to inženjeri građevine i gradilišta, a u rjeđim slučajevima inženjeri strojarstva ili elektrotehnike. Naravno, njihovo je znanje isto potrebno na gradilištu. Takve pozicije, a posebice kod inženjera gradilišta, uključuju vođenje građevinskih knjiga, koordinaciju ljudi i opreme potrebne za rad.

Portal mojposao.net u svojoj rubrici ‘Graditeljstvo, geodezija, geologija’ trenutno nudi stotinjak oglasa. Kod njih 80-ak, poslodavci traže radnike s magisterijem ili doktoratom. Primjerice, traži se jedan inženjer rudarstva, 30-ak inženjera građevine te nekoliko inženjera elektrotehnike i strojarstva za radove na gradilištima. Velika tvrtka Strabag, recimo, traži jednog inženjera građevine i jednog konzultanta za vođenje dokumentacije i izradu troškovnika za građevinske projekte.

Izdvojeni članak

Gradilišta će moći zatvarati i komunalni redari, kako to može štetiti inspektorima i građanima?

S druge strane, portal posao.hr, nudi otprilike isti broj oglasa kao i prvi portal, a neki se i preklapaju. Što se tiče rasprostranjenosti poslova, podjednako je zastupljena svaka hrvatska regija, a na nekim oglasima radnici se očekivano traže i u inozemstvu. Na primjer, spomenuta građevinska tvrtka Strabag je u potrazi i za IT – stručnjakom, a mjesta rada su Zagreb i Beograd. Manji broj arhitektonskih studija traži nekoliko diplomiranih arhitekata i urbanista za prostorno uređenje.

Gotovo svugdje su minimalni uvjeti za mogućnost konkuriranja na traženim radnim pozicijama, osim visoke i više stručne spreme, poznavanje rada u MS Office paketu i AutoCad-u. Zatim dobro znanje engleskog jezika u pisanju i govorenju te vozačka dozvola B kategorije. Kod većine poslova traži se barem tri ili više godina radnog iskustva.

Pogledajte ovdje koja će to gradilišta u Hrvatskoj najviše obilježiti 2024. godinu.

Copy link
Powered by Social Snap