Pretraga

Slaganje pločica: Pravila struke za idealan vizualni dojam

A- A+

Kada se pločice za kupaonicu danas kupuju u specijaliziranim trgovinama za kupaonsku opremu uobičajeno je da kupac dobije i plan polaganja pločica, posebno kada su u pitanju složene forme. No, ako je riječ o jednostavnom projektu i pločicama kupljenim u trgovinama koje ne nude uslugu izrade nacrta, kako će keramika biti postavljena prepušta se u ruke keramičara.

Aparici Luxor pločice / foto: Privatna arhiva

Čak i najljepše i najskuplje pločice, ako su postavljene mimo pravila struke, mogu potpuno upropastiti vizualni dojam prostorije.  Koja su pravila slaganja pločica kako bi po završetku posla površine izgledale savršeno uredno i oku ugodno otkriva Zlatko Prosinečki, keramičara s preko 40 godina iskustva.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica u kupaonici stare gradnje: Posao od 5 dana i 900 eura

Zlatna pravila za zidove

Kada je u pitanju postavljanje pločica od zida do zida, a redoslijed slaganja pločica prepušten keramičaru, ključno je da ovaj prvo dobro obavi mjerenje. Kao i da zna osnovne metode slaganja nizova.

– Uvijek slaganje u širinu ide tako da se lijevo i desno u kutovima dobije približno jednaka dimenzija pločica. Ružno je vidjeti da uz jedan zid ide red pločica u punom profilu, a uz drugi pločice izrezane samo da stanu. Zato treba prvo se sve dobro izmjeri i izračunati. Lijeva i desna strana vizualno moraju biti jednake. To se dobije tako da se gleda da dijelovi uz rub zida budu jednaki, objašnjava majstor Prosinečki, te dodaje kako se preporučuje da slaganje pločice u širinu kreće od sredine.

– Primjerice, ako je zid širok 150 centimetara, sredina je 75 centimetara, slaganje kreće od te točke. Tu u niz idu od sredine sa svake strane dvije pločice od, recimo, 60 centimetara i jedna od 15 centimetara. To onda pristojno izgleda, kaže Prosinečki.

Ističe i kako u ovome slučaju ne treba zaboraviti ni izgled vertikale, odnosno na redoslijed slaganja od poda do stropa.

– Vertikalno slaganje, uvijek ide od stropa prema podu. Onda se zadnja pločica do poda skraćuje po potrebi. Do stropa onda ide puna mjera pločice. To je tako se jer skraćene pločice na podu uvijek mogu sakriti ili učiniti manje primjetnima, dok kod onih uz strop to nije moguće, zaključuje Prosinečki.

Kojeg je majstora najteže pronaći (angažirati za radove)?

Za podove važna tehnika ‘skrivanja’

Kada su u pitanju podovi, sa slaganjem pločica kreće se pak od vrata. Plan slaganja se pravi tako da rezane pločice idu tamo gdje će se najmanje vidjeti.

– Ispod kuponskih elemenata, u tušu, ispod umivaonika. Zato se kod izrade plana postavljanja pločica iskusni keramičar uvijek konzultira s investitorom. Jednom kada se zna razmještaj kupaonskih elemenata onda se može kvalitetno napraviti i razmještaj pločica.

Kada su pak u pitanu spojevi zidova, od kojih se svi popločavaju u punom profilu, keramičar koji zna znanje, uvijek će paziti i na spojeve zida. Posebno u i situacijama kada zidovi koji se spajaju imaju na krajevima skraćene pločice.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

– Kada je neizbježno da se skraćene  pločice spajaju u kutovima trebale bi biti približno jednakih dimenzija ako će biti na vidljivom mjestu. Takva spajanja treba uvijek pokušat sakriti. Kada mjerenja pokažu da je to nemoguće onda se spojevi trebaju napraviti tamo gdje će se najmanje vidjeti, zaključuje naš sugovornik.

Doznajte ovdje što je cokl i zašto je važan za spoj poda popločenog keramikom i zida.

Copy link
Powered by Social Snap