Pretraga

Što je cokl i zašto je važan za spoj poda popločenog keramikom i zida

A- A+

Cokl je važan element kompozicije svakog projekta postavljanja pločica. Doprinosi ukupnom vizualnom doživljaju prostora, ali prvenstveno štiti zid od prljanja i vlage. Zašto ga je važno postaviti, što treba izbjegavati, te kako samostalno popraviti loš posao ako se majstor ne želi vratiti doznajemo od Zlatka Prosinečkog, keramičara s preko 40 godina iskustva.

cokl

cokl | foto: Tavela

Cokl predstavlja bočni oblog uz zid kojim se razvijaju stepenice i radi dužinski obrub površine na kojoj se polaže keramika. Postavlja se, kaže majstor keramike, Zlatko Prosinečki, prvenstvo iz higijenskih razloga.

– Pločice se peru, čiste svakodnevno i pri tome poslu, kada nema cokla, dolazi do kontakta sa zidom. I zid se prlja. Osim što se prlja, kada se pločice peru s vodom zid se i vlaži, što uvijek treba izbjeći, objašnjava naš sugovornik, te dodaje kako se cokl u jednakoj mjeri postavlja i zbog estetskih razloga.

– Što bolje izgleda, kada se na zid slika postavi u rami ili samo u staklu? Jasno, u rami. Tako je i sa pločicama. Osjećaj poda s cokolom u odnosu na pod bez cokola je posve drugačiji. Cokl podiže izgled prostora, kaže Prosinečki, te dodaje da iako je čest slučaj da se uz pločice radi pripadajući cokl od iste keramike, ali to ne mora biti tako. Cokl može biti i od drveta.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

Najčešća zamka

Cokl je od zida udaljen u prosjeku jedan centimetar. Ovisno o načinu fugiranja i korištenju materijala na toj liniji uvijek se vidi određena ‘zrnoća’ materijala, od skupljanja prašine. Zbog toga se na taj segment znaju postavljati profilne lajsne. No, kaže Prosinečki, kada je investitor unaprijed svjestan ovog problema i želi ga izbjeći, a spreman je platiti više, onda napomene prije nego li s krene s radovima da želi cokl u ravnini sa zidom. To je uvijek dobar potez, ali zahtjeva štemanje.

Jedan o čestih problema veznih u cokl je što nakon nekog vremena na gornjem cijelu cokla spomenuta ‘zrnoća’ postaje sve izraženija. Prosinečki kaže kako je to posljedice vječnog sukoba malera i keramičara na gradilištu.

– Keramičar postavi keramiku, stavi fugu i zatvori sustav, a tu znaju ostati udubljenja za koja on misli da će ih maler poravnati kada bude obavljao svoj dio posla, a onda ovaj to ne napravi. Dobra praksa je da se to područje poravna pod malom kosinom, ali ja uvijek preporučujem lajsne, kaže Prosinečki.

Kojeg je majstora najteže pronaći (angažirati za radove)?

DIY popravci

Kad se greške na spomenutom djelu cokla primijete s protokom vremena, a majstor ne prihvaća reklamaciju, situacija se može popraviti u DIY aranžmanu. No, nikako ne silikonom, kojega se često investitori hvataju.

– U takvim situacijama treba uzeti akrilni kit koji se boja, nikako silikonski. Treba polijepiti ljepljivu trak duž ruba pločice za zaštitu od prljanja i uz zid do ruba da se dobije ravna crta i da se fuga dobro napuni akrilnim kitom. Najbolje je to napraviti laganim potezom prstom. Zatim se odlijepe trake i to je to. I onda to izgleda lijepo i uredno, zaključuje Prosinečki.

Doznajte ovdje koje su razlike između unutarnjih i vanjskih pločica.

Copy link
Powered by Social Snap