Pretraga

Tehnologija će raditi umjesto nas: Evo kako će izgledati gradilišta budućnosti

A- A+

Građevinarstvo danas je fragmentirana, slabo digitalizirana industrija, ali njena budućnost mogla bi izgledati potpuno drugačije. Prigrlimo li digitalnu tehnologiju, mogli bismo imati integriran i visoko-tehnološki građevinski sektor s nižim troškovima, kraćim rokovima izvedbe, ali i višim povratima investicija. Istražili smo kako će izgledati gradilište budućnosti nakon što prigrli tehnologiju.

Dronovi, senzori i virtualna stvarnost – neka gradilišta već uvode ove tehnologije koje nam olakšavaju posao i čine ga profitabilnijim | Foto: Unsplash

Građevinski sektor sporo prihvaća digitalne trendove. Usprkos mogućnostima koje otvaraju cloud servisi, softveri za suradnju i menadžment ili projektiranje, nije neobično da se mnogi građevinski projekti danas i dalje vode – na papirima. Jedini slabije digitaliziran sektor od građevinskog, objavio je McKinsey Global Institute (MGI), je poljoprivreda. Ovo je točno i za razvijene zemlje, kao i one u razvoju.

Rezultat takvog načina rada, doznajemo iz izvještaja kojeg je izdao MGI, je fragmentirana industrija koju usporava neučinkovita komunikacija i slaba povezanost. Građevinski projekti su složeni ne samo tehnički, već i birokratski, a pogreške u bilo kojoj fazi njihove izvedbe skupo se plaćaju – neplaniranim troškovima i dužim rokovima izvedbe. To je razlog zašto produktivnost građevinskog sektora, izražena kao bruto dodana vrijednost proizvedena satom rada, već desetljećima zaostaje za ostatkom ekonomije.

Izdvojeni članak

Probijanje rokova nas skupo košta: Rješenje postoji, no mnogi ga odbijaju

Prvi korak je brz i siguran Internet

Jednostavnim rječnikom, u građevinskom sektoru se radi više, a manje dobiva zauzvrat. Riječ je o složenom izazovu čije rješenje neće biti jednoznačno. Ipak, digitalizacija može omogućiti centralizaciju podataka i transparentnost sustava koji će nas pogurati naprijed. Na ovom se polju već dosta i postiglo, a o tome što je na našim gradilištima već digitalizirano pročitajte u ovom tekstu.

Digitalna tehnologija već danas ne može bez brze internetske veze. Kako bismo od digitalizacije uopće imali koristi, nužan nam je Internet s dovoljnom brzinom, kapacitetom za velik broj korisnika i visokom razinom sigurnosti. Poduzetnici u građevinarstvu koji žele iskoristiti mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja koje otvara digitalizacija, prije svega trebaju obratiti pozornost na tele-operatera kojeg biraju.

Poslovni korisnici u A1, primjerice, uz mobilnu uslugu dobivaju neograničene razgovore u svim tarifama i 5G neograničeni Internet. Odluče li se na Officebox uslugu, imaju pravo i na 500 GB, odnosno 600 GB po maksimalno dostupnoj brzini, a uz Officebox Ideal i A1 Net Protect. Riječ je o usluzi koja uređaje štiti od špijunskih softvera, mrežnih prijevara i zlonamjernih web adresa, a zaštita je aktivna sve dok je korisnik spojen na A1 mobilnu mrežu u zemlji ili inozemstvu. Uz to, tu je i najkonkurentnija fiskalna usluga i A1 fiksna mreža, sigurna i najveća u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Počeci nisu bili laki, ali rješenja domaće tvrtke danas su standard: ‘Odustajanje nije bilo opcija’

Prosječan radni dan u građevinarstvu budućnosti

MGI je, na temelju tehnologija koje već postoje ili se razvijaju, opisao i kako će izgledati budućnost građevinarstva. Danas se neki građevinski projekti još uvijek planiraju koristeći papire. Među onima koji su prešli na softvere nema koordinacije, a različite platforme koje koriste često nisu međusobno kompatibilne. U budućnosti, građevinski projekti započinjat će 5D BIM modeliranjem na jedinstvenoj platformi koja će objediniti planiranje, dizajniranje, izgradnju, pa i održavanje projekta.

Tako će nastati 3D model koji će objediniti dizajn arhitekata, prikaz konstrukcije koju će kreirati inženjeri, a izvođači radova točno će vidjeti koji materijali i procesi će im biti potrebni kako bi projekt postao stvarnost. Projekcije troškova i rokova bit će precizne. Promjeni li se neki detalj u dizajnu, primjerice, sustav će lako izračunati utjecaj na trošak projekta. Investitori, menadžeri i izvođači radova će cijeli projekt moći doživjeti i prije nego je izgrađen, koristeći virtualnu stvarnost.

Svi uključeni u građevinski projekt imat će pristup jedinstvenoj platformi sa svim važnim podacima | Foto: Unsplash

Dronovi će paziti na sigurnost, a senzori na zalihe

Nakon ovog koraka, započinje i izgradnja. Budući da će nacrti, narudžbe za nabavu, zapisnici, dnevna izvješća o napretku, zadaci biti dostupni online, voditelji gradilišta puno će lakše koordinirati izvedbu radova. Neće morati razmišljati o funkcioniranju opreme ili stanju zaliha, budući da će gradilišta biti ‘pametna‘.

Koristeći senzore i bežičnu tehnologiju, oprema na gradilištu bit će povezana u sustav koji međusobno komunicira. Internet stvari (eng. Internet of Things) upozorit će ih ako je neki komad opreme neispravan ili nekog materijala nedostaje. To će radove učiniti sigurnijima, ali i jeftinijima. Menadžeri će, osim toga, na sigurnost svojih radnika moći paziti i na daljinu.

Sustavi umjetne inteligencije pazit će na sigurnost na gradilištu koristeći dronove opremljene kamerama. Zahvaljujući strojnom učenju (eng. machine learning), naučit će prepoznavati lica i objekte te će moći upozoriti menadžera da je neki stroj neispravan i ugrožava sigurnost radnika koji ga koristi. Tehnologija će uočiti i one greške koje ljudskom oku promaknu. Recimo, kada radnik koristi krivi alat ili materijal. Osim bolje sigurnosti za radnike, to će značiti i kvalitetniju izvedbu radova.

Ovo možda zvuči futuristički, navodi MGI, ali riječ je o tehnologijama koje već postoje ili se razvijaju. Do njih nas možda dijeli još desetljeće ili dva, ali čak i mali koraci prema digitalizaciji mogu transformirati poslovanje nabolje. Ovdje potražite priče poduzetnika iz različitih industrija koji su digitalnu tehnologiju iskoristili na pametan način i tako unaprijedili svoje tvrtke.

Nedavno smo razgovarali i sa hrvatskom tvrtkom koja je iskoristila snagu tehnologije i tržištu ponudio nova rješenja za toplinsku i zvučnu izolaciju, a njihovu priču možete pročitati ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i A1 Hrvatska

Copy link
Powered by Social Snap