Pretraga

[VIDEO] U Belgiji grade kuće po principu Lego kocki, postupak je brži i jednostavniji

A- A+

Kompanija u Belgiji omogućava vlasnicima da sami izgrade svoje kuće, a za to im je potreban odvijač i jedne ljestve. Tvrtka Gablok bavi se projektiranjem kuća i proizvodnjom drvenih blokova nalik Lego kockama kojima se grade sve zidovi kuće. Vrlo se lako sastavljaju, jeftini su, a vlasnici mogu kuću izgraditi sami bez zapošljavanja građevinskih firmi.

Slaganje blokova | Gablok

Vlasnik ove belgijske kompanije 25 godina je radio u konvencijalnom građevinarstvu te je 2018. godine prijavio Gablok patent. Istoimenu firmu je osnovao 2019. godine s jednim ciljem, da svima omogući da rukama izgrade vlastiti dom.

Ne skriva da je ideju dobio po svjetski poznatim Lego kockama, a ovakav način gradnje je puno jednostavniji i ljudi bez građevinarskog iskustva mogu izgraditi gotovo cijelu kuću. Svi blokovi su proizvedeni u Belgiji, a sva drva za proizvodnju su dobavljena lokalno.

Vlasnici kuće prvo s arhitektom dogovore dizajn kojeg arhitekt nacrta u programima za crtanje i projektiranje te zatim s gotovom projekcijom dolaze u Gablok koji prema tim nacrtima proizvede odgovarajuće Gablok kocke.

Projekcija kuće | Gablok

Kako se kocke spajaju?

Kocke se spajaju kao i lego kocke, a vanjski zidovi imaju dodatne letve kako bi se osigurala stabilnost. Te letvice se stavljaju svakih 40 centimetara, dodatno, donje kocke su prišarafljene za pod, a gornje za krov. Na kocke se može staviti dodatnu izolaciju, a preporuča se stavljanje fasade.

Blok | Gablok

Za kuće svih veličina

Gablokov sistem izgradnje dizajniran je za gotovo sve veličine kuća. Pošto se radi prema arhitektonskim nacrtima, svi dijelovi kuće se detaljno proizvedeni. Također, blokovi se proizvode u više veličina ovisno prema potrebi.

Mogu se graditi i katovi

Gablok proizvodi podove i grede potrebne za statičku strukturu kuće. Te podove i grede se može multiplicirati te se izgraditi i više katova na kući. Njihov pod sam po sebi može izdržati prostor od 4,8 metara širine, a za dodatnu širinu mogu se postaviti potporni stupovi. Što se tiče težine, podovi mogu izdržati i do 250 kilograma po metru kvadratnom.

Komponente | Gablok

Ovaj način izgradnje svakako je praktičniji i brži, nema vezivnih sredstava čije se sušenje mora čekati. Naravno, ovakve kuće bez armature mogu se graditi samo na područjima bez jakih potresa, što sjeverna Europa i jest.

Copy link
Powered by Social Snap