Pretraga

U Crnoj Gori otvorena prva dionica autoputa vrijedna milijardu eura: Gradila se sedam godina

A- A+

Nakon sedam godina od početka izgradnje, Crna Gora je otvorila prvu dionicu svoje autoceste. Kada bude dovršena, povezivat će Podgoricu sa sjeverom države i Srbijom. Četiri vlade je sudjelovalo u izgradnji, a jedan kilometar košta milijardu eura.

Autoput Crna Gora | Screenshot/Youtube

Četrdeset jedan kilometar autoceste stajao je gotovo milijardu eura, a u sedam godina njegove izgradnje promijenile su se četiri crnogorske vlade i završetak radova pet puta je odgađan, prenosi Index.hr.

Izvođač radova bila je kineska kompanija, ista koja je radila Pelješki most, China Road & Bridge Corporation (CRBC).

– Sedam godina od početka izgradnje Crna Gora ne otvara samo put već i perspektivu za njezinu budućnost. Autoput je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjedinit će se s plodnom ravnicom, Podgoricu sa sjeverom države, Crnu Goru s Europom, rekao je crnogorski premijer, Dritan Abazović, na otvorenju Autoceste na Dan državnosti 13. srpnja.

Prva crnogorska autocesta ima 15 posto ukupne dužine u mostovima, čak 16 dvocijevnih tunela i četiri petlje. Početak autoceste je na 60 metara nadmorske visine, a završetak je na 1.100 metara.Ovo je prva dionica od ukupno 160 kilometara autoceste.

Prvih tjedan dana vožnja će biti besplatna, a zatim će koštati 3,5 eura. Prvi automobili isprobat će trasu već 14. srpnja.

Kada je projekt prvi puta pokrenut, 2008. godine, natječaj je dobila splitska firma Konstruktor. Ali, Crna Gora je s firmom raskinula ugovor 2010. godine i krenula u petogodišnju potragu za novim izvođačem radova.

Copy link
Powered by Social Snap