Pretraga

Uhvaćena je najveća lignja! Vruja proglasila pobjednike za 2021. godinu, imamo imena

A- A+

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode ‘Vruja’ završio je lov na najveće državne lignje i proglasio pobjednika. Na natječaj je pristiglo stotinjak prijava, a od toga je desetak lignji težilo više od jednog kilograma. Kad se dobro analiziraju fotografije i usporede podaci, najveća lignja ipak je odskakala, kažu iz organizacije. Iako se čini mala na priloženoj fotografiji, ‘nestručni’ žiri dugo je vijećao i odlučio da je veća od konkurenata. Nagrade su dobili i drugo te trećeplasirani.

VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode | Izvor: Facebook

Pobjedu je odnio Zadranin Jure Matak i njegov kapitalac od 3.80 kg, a kako su organizatori napisali na Facebooku, to bi ‘lako bi mogla biti najveća lignja uhvaćena prošle godine u Hrvatskoj.’ Ulovio ju je u listopadu nedaleko od otočića Blitvenica.

Drugoplasirani na virtualnoj lignjadi pripalo je Igoru Piteši iz Malinske na Krku, čija lignja je težila 1.74 kilograma. Uhvaćena je nedaleko od otoka Cresa. Pala je na peškafondo DTD gavun bijeli, 9. siječnja 2021. godine.

Treća nagrada otišla je na otok Prvić, u ruke Ivana Raka. Lignju tešku 1.55kg ulovio je uz obalu, na samo četiri-pet metara dubine, primila se na običnu narančastu skosavicu.

Podsjetimo, organizatori su početkom prosinca objavili kako pozivaju sve ribare, profesionalce i amatere, da im pošalju fotografiju najveće lignje koju su ulovili u hrvatskom akvatoriju od 1. siječnja 2021. do 1. siječnja 2022. godine. Tražili su najveću lignju ulovljenu na području od sjevernog do južnog Jadrana.

‘Nadamo se da će ova lignjada ohrabriti institucije da se počnu baviti hvatanjem kapitalaca’

– Baš smo zadovoljni. Iznenadilo nas je toliko prijava. Izgleda da je građanima stalo da pokažu državnim zaposlenicima da je moguće uhvatiti i pospremiti zbilja velike lignje i da im se zbog toga neće ništa strašno dogoditi. Nadamo se da će ova lignjada ohrabriti institucije da se počnu baviti hvatanjem kapitalaca, pa makar rekreativno, napisali su na Facebooku.

Organizatori su inspiraciju za ovu akciju pronašli u radu DORH-a koji je samo u 2020. godini odbacio 91 posto svih prijava za korupciju, zbog čega se dalo zaključiti da je zbog toga u državi ostalo jako puno neulovljenih predatora. Iako je ova lignjada u potpunosti nadahnuta radom državnih institucija, organizatori poručuju kako oni ne odobravaju sportski ribolov.

– DORH-u, USKOK-u ili policiji se ponekad i dogodi da uhvate neku zbilja veliku lignju, ali onda je fotografiraju i puste natrag na slobodu, to je način lova kakav mi ne podržavamo, to je ono protiv čega se borimo. Mi tražimo najveću lignju uhvaćenu u 2021. godini, tako da ovim putem molimo ljude da ne varaju, nije ovo doktorska disertacija – dodali su iz Festivala za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, Festival bespravne gradnje i devastacije prirode zalaže se za rušenje bespravnih apartmana i ceste sagrađenih od strane lokalnog moćnika Stipe Latkovića na državnoj zemlji, bez ijednog papira, u zaštićenoj uvali Vruja između Omiša i Brela. Prošle smo godine pratili prosvjed o čemu više možete pročitati u sljedećem članku:

Izdvojeni članak

Počeo prosvjed na Vruji, Dežulović poručio: ‘Ovo je zapravo okupirano područje’

Uhvaćena je najveća lignja! Vruja proglasila pobjednike za 2021. godinu, imamo imena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap