Pretraga

[VIDEO] Za digitalizaciju građevinarstva ključna je podrška top menadžmenta

A- A+

Iako je građevinarstvo jedna od najmanje digitaliziranih industrija, sve se češće koriste digitalne tehnologije u gradnji i daju odlične rezultate. Sedma epizoda Koordinacija gledatelje uvodi u primjenu BIM tehnologije kojom je izgrađen najluksuzniji kamp u Istri, unaprijeđen rad na gradilištu te izgrađena polivalentna sportska dvorana u Sisku.

PlanRadar

BIM je proces izrade projekta i projektne dokumentacije, a označava kraticu za informacijsko modeliranje građevina (engl. Building information modeling). U svijetu se počeo koristiti još u osamdesetima i u nekim je zemljama zakonski propisan. Iako je u Hrvatskoj dalek put do zakonskih odrednica implementacije BIM standarda mnogo je uspješnih projekata realizirano primjenom digitalnih tehnologija. Kamp Funtana koji se nalazi na zapadnoj obali Istre bio je Valamarov pilot projekt za BIM.

– Tako se u vrlo kratkom roku cijeli poluotok pretvorio u luksuzni kamp u Istri koji se prostire na 300 tisuća kvadrata, rekao je BIM menadžer Marin Račić iz tvrtke 3D ART. U procesu koji se izvodi uz BIM tehnologiju moguće je da svaka struka radi u svom softveru te međusobno razmjenjuje projekte. Krajnji cilj je ušteda vremena i novca, ali i učinkovito rješavanje projekta. Kad netko uvidi prednosti, nema više povratka na 2D, zaključuje Račić.

Softver koji koristi više od 13 tisuća klijenata u više od 55 zemalja

Na tržištu postoje deseci računalnih softvera i mobilnih aplikacija koje donose uštedu i bolji rezultat i sve ih je više,  no građevinarstvo je i dalje jedna od najmanje digitaliziranih industrija, rekao je Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu. Naime, PlanRadar razvio je online softversko rješenje kojim se ubrzava komunikacija na građevinskim projektima, povećava produktivnost, štedi vrijeme, a time i novac.

Bojan Petković iz PlanRadara | foto: PR

– Pandemija koronavirusa postala je katalizator za primjenu digitalnih alata jer se jedna konzervativna industrija poput građevinarstva brzo prilagodila trendu digitalnih alata, rekao je i dodao da je zadovoljstvo ovim softverom potvrdilo više od 13 tisuća klijenata u više od 55 zemalja.

Jedan od njih je i tvrtka Gark Konzalting koja već 30 godina upravlja složenim projektima za domaće i strano tržište. Tvrtka je specijalizirana za stručni nadzor, a već godinama uspješno primjenjuju digitalne alate koji im omogućuju kontrolu nad situacijom na gradilištu.

– PlanRadar je aplikacija koja pomaže da s pomoću podataka u stvarnom vremenu na vrijeme donesemo odluke koje su bitne za gradilište, rekao je Marko Matuha. Aplikacija se pokazala izvrsnim alatom u izvanmrežnom načinu rada kada su projektanti obavljali terenske radove nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020.

GarkKonzulting | Foto: Koordinacija

Marko Matuha, GarKonzulting | foto: Koordinacija

Samo godinu dana nakon potresa Sisak je dobio novu sportsku dvoranu

Zadnji prilog sedme epizode Koordinacije govori o zgradi budućnosti – sisačkoj dvorani Zeleni brijeg koja se prostire na 4 500 kvadrata. Baldinistudio i KAP4 ponosni su na projekt izgradnje, a koliko su iskoristili prednosti BIM tehnologije svjedoči činjenica da je dvorana izgrađena u samo godinu dana unatoč pandemiji koronavirusa i potresu. Osim toga, tvorci dvorane Nikola Miletić, Dražen Strunje i Antonio Šafranko dobitnici su najznačajnije nagrade u građevinarstvu Kolos, i to za projekt krovne konstrukcije.

Nikola Miletić

Nikola Miletić | foto: Koordinacija

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu. U nastavku vam donosimo video u kojem detaljno možete pogledati o čemu je sve riječi bilo u šestoj epizodi Koordinacije.

[VIDEO] Za digitalizaciju građevinarstva ključna je podrška top menadžmenta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap