Pretraga

Video: Najskuplja i najzahtjevnija dionica Koridora V c kroz BiH

A- A+

Započeli su radovi na najdužoj i najskupljoj ugovorenoj dionici koridora V c kroz Bosnu i Hercegovinu, Medakovo – Ozimice. Riječ je o dionici koja se nalazi na trasi u dužini od 8,5 kilometara, a koja podrazumijeva regulacija korita Usore, Tešanjke i Trebačke rijeke u dužini od šest kilometara.

koridor V c Medakovo

koridor V c Medakovo | foto: screen shot you tube autoceste FBiH

Od 650 kilometara paneuropskog autoputa na Koridoru 5c, od Budimpešte do Jadranskog mora, 317 kilometara je kroz Bosnu i Hercegovinu od čega je do sada izgrađeno 126 kilometara. Uz dionicu Putnikovo Brdo – Medakovo, na međuentitetskoj liniji kod Doboja, započeli su radovi i na najdužoj i najskupljoj ugovorenoj dionici Medakovo – Ozimice, izvještava tuzlanski.ba.

Radovi bi, tvrde izvođači, usprkos uvećanim troškovima i brojnim tehničkim izazovima, trebali biti gotovi do sredine 2026. godine, kako to i predviđaju rokovi. Duga 8,5 kilometara, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo uz šest mostova podrazumijeva i regulacija korita Usore, Tešanjke i Trebačke rijeke u dužini od šest kilometara.

Izdvojeni članak

Popucala donja konstrukcijska ploča 28 milijuna eura vrijednoga mosta na trasi koridora V c

– Zbog prisustva rijeka izazova ne manjka, već ih imamo nekoliko. Trenutno smo na jednoj od tih lokacija gdje smo morali da prevazilazimo određene tehničke izazove, rekao je za federalna.ba,  generalni direktor kompanije Euroasfalt, Jasmin Bučo.

Inače, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo vrijedna je 167 milijuna eura, a trebala bi biti završena 1. juna 2025. godine, a Medakovo – Ozimice godinu poslije. Ističe se kako u tehničkom smislu najveći izazov biti tunel ‘Crni vrh‘, dug 2,2 kilometra.

Pogledajte video kako se gradio most preko Nervetve u Počitelju. Snimka stanja radova na koridoru je od 10. listopada 2022. godine.

Copy link
Powered by Social Snap