Pretraga

[VIDEO] Rakete za bušenje: Alat kojim se probija zemlja, a ne oštećuje se okolna površina

A- A+

Rakete su alati za usmjereno bušenje, a ova tehnologija, koja probija i pomiče zemlju, radi uz pomoć zračnog kompresora. Precizne horizontalne bušotine se mogu izvesti u duljini od 15-45 metara, a dotični alat se može koristiti u raznim vrstama tla kao što su pijesak, ilovača pa čak i šljunak. Ova vrsta bušenja se koristi za polaganje cijevi i kabela ispod prometnica i kolnih prilaza.

Rakete za bušenje | foto: screenshot Youtube

Rakete za bušenje ili grundomat, osiguravaju probijanje točnih horizontalnih bušotina ispod cesta, željeznica, kolnih prilaza i slično, u duljini od 15 do 45 metara. Koristi se za polaganje različitih vrsta instalacija, a pri tome se ne oštećuje okolna površina. Udarne igle se probijaju gurajući zemlju oko sebe, a snaga rakete se postiže kroz masivni udarni klip. Sama tehnologija, koja radi na principu potisnutog zraka, se u svijetu koristi već pedesetak godina.

Korištenje ove vrste alata donosi brojne koristi, a jedna od njih je i postizanje veće preciznosti  od tradicionalnih pneumatskih alata za bušenje. Jednostavan je za postavljanje i rad te se može koristiti i u skučenim prostorima. Također se izbjegavaju značajna površinska oštećenja i skupe restauracije potrebne za stare metode iskopavanja kanala te dolazi i do minimalnih poremećaja u prometu, zgradama i ostalim komunalnim uslugama.

Ipak, rakete za bušenje se ne mogu koristiti u čvrstim stijenama te nisu dizajnirne za korištenje protiv nelomljivih stijena. Isto tako, probleme u preciznosti prilikom bušenja mogu predstavljati i meka tla, kao što su ona u močvarama, jer vlastita težina alata može uzrokovati njegovo odstupanje.

Izdvojeni članak

Aluminijski, plastični ili od lima: Koji su oluci najbolji?

U Hrvatskoj, nove rakete za bušenje prodaje tvrtka Comterra, međutim mogu se kupiti i rabljene preko Oglasnika ili Njuškala, a cijene se uglavnom kreću između 19 i 23 tisuće kuna.

Copy link
Powered by Social Snap