Pretraga

[VIDEO] Znate li kako izgleda ‘hodni’ bager? Pogledajte što sve može!

A- A+

Ako ste se ikad zapitali kako se izvode radovi na strmim padinama, odgovor leži u hodnom bageru! Naime, ovaj stroj koji još uvijek nije toliko poznat široj javnosti, se kreće u stilu rakova ili paukova i na taj način savladava sve prepreke na terenu. To mu omogućava njegov specifičan dizajn, s obzirom na to da donji dio ove vrste bagera ima noge, a ne gusjenice.

Hodni bager | foto: screenshot Youtube

Schreitbagger‘, ‘walking excavators‘, a na hrvatskom bismo ga mogli prevesti kao ‘hodni’ bager, jest naziv za specifičnu vrstu bagera koji može svladati bilo koju vrstu izazovnog, pa čak i ‘ludog’ terena. Kabina se nalazi na rotirajućoj platformi, a od klasičnog građevinskog bagera se uglavnom razlikuje u donjoj konstrukciji, odnosno u podvozju. Umjesto gusjenica, donji dio hodnog bagera ima noge (uglavnom četiri, a ponekad i tri) s kotačima, a svaka se može kretati neovisno o ostalim.

Ova ‘mašina’ je izrazito agilna i fleksibilna, a modeli se mogu dizajnirati tako da budu namijenjeni za rad u točno specifičnim okruženjima: za planinska područja, močvarna, šumska… Iako ovaj bager ima iznimne sposobnost, još uvijek su vrlo rijetki na tržištu. Njihov jedinstven dizajn ima svoju cijenu: skuplji je, i treba odvajati  mnogo sredstava za tekuće održavanje elektro-hidrauličkog upravljačkog sustava. Također, većina radova se izvodi u urbanim područjima za koja su dostatni i klasični bageri, a vještine hodnog bagera su ipak važne za određenu vrstu krajolika.

Iako ovaj tzv. bager ‘pauk’ nije toliko poznat, ne možemo se ne diviti njegovim specifičnim mogućnostima koje su, ako je suditi prema videima, u najmanju ruku impresivne. Ipak, i za njegovo upravljanje je potreban itekako vješt i iskusan vozač.

Copy link
Powered by Social Snap