Pretraga

Vruće teme građevinskog sektora: Od protupotresne gradnje do novih nekretnina

A- A+

Kako izabrati novu nekretninu, koji su zahtjevi građevine o kojima treba voditi računa, kako će Zagreb i Petrinja izgledati u budućnosti i zašto je potres uzdrmao tržište osiguranja nekretnina teme su prve epizode emisije Koordinacija.

Specijalizirana mjesečna emisija Koordinacija bavi se temama vezanim uz građevinarstvo te donosi aktualne teme i razgovore s vodećim hrvatskim stručnjacima, znanstvenicima i inženjerima.

Osim priloga s terena, prva epizoda donosi i razgovor s izv. prof. dr. sc. Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Najčešća i najpogubnija štednja pri protupotresnoj gradnji je štednja na materijalu. Osim toga, tu je i problem nepoštivanja struke jer su potresi u Zagrebu i Petrinji potvrdili da su one zgrade koje su projektirane kako treba izdržale potres, ističe Atalić dodajući da pri projektiranju zgrada cilj nije da se ona uslijed potresa uopće ne zaljulja, već da se ograničeno ošteti i da se sačuva ljudski život.

Kad se potres dogodi, smatra Atalić, svijest o važnosti protupotresne gradnje naglo skoči, no ona jednako tako i brzo opada.

– Najveći zadatak struke je zadržati tu svijest, prenositi je u škole sljedećim generacijama i novim naraštajima, zaključuje Atalić.

Osim YouTube kanala, Koordinaciju možete pratiti i na drugim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i Linkedinu.

Copy link
Powered by Social Snap