Pretraga

Za 9 milijuna eura novi kilometri nasipa uz Kupu: Cijela obala bit će zaštićena od poplava

A- A+

Karlovački sustav obrane od poplave dobiva nove kilometre. Za 9 milijuna eura, krenula je izgradnja obaloutvrde i zaštitnog zida na lijevoj obali rijeke Kupe, a investitor su Hrvatske vode. Novim projektom, provode se četvrta, peta i šesta etapa te je u pitanju 11,6 kilometara na kojima će se izvoditi radovi. Za obranu od poplava samo na području Selce-Rečica, dosad je uloženo 30 milijuna eura.

nasip Kupe | foto: YouTube screenshot, studioeuropa.online

U tijeku su radovi na karlovačkom sustavu obrane od poplave. Nedavno su započeli radovi na novim etapama, odnosno počelo se graditi četvrtu, petu i šestu etapu na nasipu na lijevoj obali Kupe.

Vrijednost radova procijenjena je na 9 milijuna eura, a investitor projekta su Hrvatske vode. Završetkom ovog projekta, cijela obala Kupe trebala bi biti zaštićena od poplava. Do sad su završeni radovi na Mjeri 1, 2 i 4 gdje je izgrađeno 11 kilometara nasipa i uloženo 15 milijuna eura.

Ukupno 11,6 kilometara

Krenuli su radovi izgradnje obaloutvrde kao i zaštitnog zida na lijevoj obali rijeke Kupe, od Selca pa do Rečice. Na području naselja Donje Mekušje, Husje i Kobilić, a radit će se četvrta, peta i šesta etapa. Završetak obnove očekuje se dvije i pol godine od trenutka uvođenja izvođača u posao, prenio je studioeuropa.

U pitanju je ukupno 11,6 kilometara na kojima će se radovi izvoditi, od čega 7,6 kilometara nasipa, 4 kilometara armirano betonskih zidova i 3.900 metara za stabilizaciju obalne utvrde. Zbroje li se prethodne i današnje mjere, samo na području Selce-Rečica, dosad je za obranu od poplava uloženo 30 milijuna eura.

Prometnica i vodovod

Aktualnim radovima na regulacijskim i zaštitnim vodnim građevinama nastavlja se provedba projekta ‘Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja’. U skladu s time, Vlada je još početkom prosinca 2018. godine proglasila ‘Projekt zaštite od poplave Grada Karlovca’ strateškim investicijskim projektom RH.

U sklopu radova, osim izgradnje i unaprjeđenja nasipa, radit će se i zamjenska prometnica duga 2,68 kilometara, a i razmjestit će se vodovod dužine 2,4 kilometara. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom početka radova na nasipu rekao je kako se nada novim kilometrima, gdje nedostaju.

– Nadamo se da ćemo i dalje nastaviti graditi kilometre koji nedostaju na području Brodaraca, kao i riješiti pitanje prokopa kanala Korana-Kupa, rekao je.

Copy link
Powered by Social Snap