Pretraga

Francuske vlasti koristile novi software: Pronađeno preko 20 tisuća ilegalnih bazena

A- A+

Francuske vlasti su, koristeći software od umjetne inteligencije i snimke satelita, otkrile preko dvadeset tisuća ilegalno sagrađenih bazena diljem države. Svim vlasnicima su poslali kazne kojima je ukupan iznos bio oko 10 milijuna eura.

Bazen | Unsplash

Cijeli sistem umjetne inteligencije razvile su firme Google i Capgemini, a software prepoznaje bazene iz satelitskih snimaka i automatski ih provjerava s bazom podataka zemljišnih knjiga. Sa softwareom je Francuska počela eksperimentirati prije otprilike godinu dana, koristila ga je u devet departmana i pronašla 20.356 bespravno sagrađenih bazena. Sad su ga odlučili upotrijebiti u preostalih 87 departmana.

Svaka modifikacija na zemljištu, pa i izgradnja bazena, mora se prijaviti poreznoj upravi u roku od 90 dana nakon završetka radova. Porez na nekretnine korigira se ovisno o vrijednosti zemljišta, a poboljšanja na zemljištu znače povišenje poreza. Bazen od 30 metara kvadratnih povećava godišnji porez za 200 eura.

Izdvojeni članak

Stanovnik Sarajeva je spojio crijevo na ulični vatrogasni hidrant i napunio si bazen

 

Porezna uprava rekla je kako će sad početi koristiti software za pronalaženje svih dogradnji u dvorištu, sjenica, nadstrešnica i verandi. Dodali su kako se moraju uvjeriti da software može razlikovati ‘pravu’ nadogradnju, koja utječe na cijenu nekretnine, od psećih kućica postavljenih u dvorištu.

Informatički tim Porezne uprave rekao je kako software još uvijek ne može razlikovati kockaste oblike međusobno, nadstrešnice, suncobrane, terase i trampoline. U travnju su iz Googlea i Capgeminia rekli da software griješi u 30 posto procjena. Miješao je solarne panele i bazene, nije prepoznavao bespravne nadogradnje u sjeni ili ispod krošanja. Rade na tome da program radi savršeno.

Izdvojeni članak

Stiže nam toplinski val, evo gdje se možete rashladiti: Zagreb ima sedam javnih kupališta

Procjenjuje se da Francuska ima oko 3,2 milijuna privatnih bazena i da se brojka povećavala prije lockdownova, a sada se još više povećava zbog prisilnog rada od kuće. Porezna uprava rekla je kako će program pregledavati cijelu državu te bi mogao dodati 40 milijuna eura poreznih plaćanja u 2023. godini.

Copy link
Powered by Social Snap