Pretraga

Nijemci ovo ne smiju čuvati u podrumima stambenih zgrada, dolaze li zabrane i u Hrvatsku?

A- A+

Hrvatima su podrumi u stambenim zgradama prostorije bez kojih ne mogu. Čuva se u njima svašta, od bicikala do zimnice. No, ima tu i opasnih stvari poput zapaljivih tekućina i oružja iz Domovinskog rata. Da tako neće moći zauvijek najbolji primjeri je Njemačka gdje se sadržaj podruma strogo kontrolira, pa se ‘naši’ ljudi znaju naći u problemu.

podrum

podrum | foto: Freepik

Određene predmete zabranjeno je držati u podrumima u Njemačkoj i oni koji toga nisu svjesni riskiraju visoke novčane kazne. Mnogi se nadaju kako će istim putem krenuti i Hrvatska s novim Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada.

Iako se često zanemaruje, zaštita od požara igra presudnu ulogu u korištenju podrumskih prostorija, piše fenix-magazin.de. Materijali kao što su benzin, gorivo, dezinfekcijska sredstva, motorno ulje, plinske boce, stare novine i papir znaju biti opasni.

Izdvojeni članak

Od iduće zime Nijemci se više ne smiju grijati na drva bez ove dodatne opreme

Za to postoji nekoliko razloga. Ne samo zbog opasnosti od požara, već i od potencijalnih eksplozija. Zato, na primjer, u Njemačkoj ne smijete držati više od 20 litara bilo kakve zapaljive tekućine postoji u podrumu.

No, tu nije kraj. U Njemačkoj je u podrumima zabranjeno i izvoditi određene radnje. Tako se korištenje podruma ne smije koristiti za spavanje, hobije ili radni prostor. Čak je i skladištenje namirnica poput krumpira ili kuhane hrane dozvoljeno samo pod određenim uvjetima.

U zajedničkim podrumima vrijede još strože smjernice kako bi se izbjegao nedostatak prostora i međusobnih sukoba. Pohranjivanje glomaznih stvari ili bicikala na duže vrijeme nije dopušteno bez dopuštenja. Stoga je preporučljivo provjeriti važeće propise prije korištenja podruma kako bi se izbjegle kazne i osigurala sigurnost svih stanara, pišu njemački mediji.

Njemačka je u lovu na kvalificiranu radnu snagu, udvostručena kvota za radnike s Balkana, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap