Pretraga

Kompleksna rekonstrukcija u podrumu Dioklecijanove palače: Svodovi opasni za građane

A- A+

Dio najprepoznatljivije znamenitosti u Splitu, vratit će svoj ranosrednjovjekovni izgled. Rekonstruirat će se i čistiti križni svodovi u jugoistočnom dijelu, odnosno podrumu palače. Najveći dio obnove otpada na prostor Muzeja grada Splita, a o radovima ovisi i obnova carskog triklinija. Svodovi su stari i kao takvi predstavljaju opasnost za prolaznike. Stoga će zahvati na povijesnoj palači koja se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine biti zahtjevna.

Muzej grada Splita

Muzej grada Splita | foto: Muzej grada Splita

Projekt obnove i revitalizacije kulturne baštine grada Splita ‘Palača života – grad mijena’ uključuje i Dioklecijanovu palaču. Točnije, revitalizirat će se dvorišta i prizemlja Muzeja grada Splita, tzv. podrumi, te Stara gradska vijećnica u jugoistočnom dijelu palače. Izvođačima radova će najveći problem predstavljati križnih svodova koji su zbog dotrajalosti opasni za građane.

Naime, podrumi Dioklecijanove palače zapravo su natkriveni i dijelom podzemni prostori u najjužnijem dijelu Starog grada. Nadsvođeni manji i veći dvoranski prostori te hodnici između njih, čine osminu nekadašnje palače. Ima ih različitih oblika, a vjeruje se da su korišteni za skladišni te čak i tamnički prostor. Radnici su tamo otkrili stare rimske terme, a o tome smo već izvještavali.

Izdvojeni članak

Ugrađivali lift u Muzeju Split pa otkrili rimske terme iz doba Dioklecijana

Ugradnjom lifta u ovaj jedinstveni spomenik rimskog graditeljstva, osobe s invaliditetom imale bi pristup Muzeju. Uz svodove, predviđena je i rekonstrukcija jugoistočne kule Dioklecijanove palače sa zgradom u Lukačićevoj 5 i južnim dijelom istočnog zida palače. Podrum je u svojem zapadnom dijelu potpuno očuvan i skoro sto posto pristupačan za razgledavanje, piše morski.hr.

Recentna povijest ‘Grada pod Marjanom’ pokazuje da najviše turista u Split privlači ovaj spomenik iz doba Rimskog Carstva. Stoga se iz Muzeja grada Splita nadaju se da će građevinski poduhvat u konačnici bolje pozicionirati grad kao poželjnu destinaciju za domaće i strane turiste i izvan ljetne sezone.

Nedugo nakon njezinog svečanog otvorenja, digao se parket na podu Stare gradske vijećnice u Splitu. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap