Pretraga

Arhitektura budućnosti: Pop-up park osvanuo na riječkoj Delti

A- A+

Zamišljen kao gradski park, a trenutno u funkciji parkinga, južni dio riječke Delte dobio je novu funkciju. Pop-up grupa transformirala je malu i zapuštenu površinu u prostor s društvenom i ekološkom funkcijom. Transformacija zapuštenih gradskih zona jedan je od načina aktiviranja života unutar grada.

Delta

Površina na riječkoj Deltri prije revitalizacije | foto: Google Maps

Intervencijom u zapuštenom prostoru stvorio se park koji Riječanima pruža novi prostor za relaksaciju, ali i igru.

Pop-up intervencije u prostoru predstavljaju djelovanje grupe ljudi koja neaktivne i zapuštene dijelove grada u kratkom vremenu pretvara u atraktivne lokacije. Ideja o revitalizaciji zapuštene površine na riječkoj Delti nastala je kroz inicijativu Zelenog Vala Rijeke EPK 2020. Članice pop-up grupe, Sara Stojković, Tena Vičević Dunaj i Daria Vozila, realizirale su projekt tijekom volonterskih vikend akcija uz neznatne troškove.

Objavljuje Pop-Up Park DeltaSrijeda, 13. siječnja 2021.

 

Pop-up park uvršten je i u natječaj Future Architecture kao prikaz načina na koji se zanemarene gradske površine mogu, uz malo pažnje, transformirati u urbana područja. U park su uvršteni elementi za osobe svih uzrasta, od mreža za dječju igru i police s knjigama do zona za opuštanje i odmor starijih građana. Također, u park je uneseno i brojno mediteransko bilje do kojeg vas vode šarene ribice nacrtane na asfaltu koji okružuje park.

U revitalizaciji parka sudjelovala je i umjetnica Jadranka Lacković. Betonske površine, koje se nalaze u središtu parka, i polica-knjižnica unutar parka oslikala je šarenim morskim motivima koji čine urbanu bojanku parka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rijeka 2020 (@rijeka2020)

Copy link
Powered by Social Snap