Pretraga

Budućnost? Uskoro će biti moguće graditi samo s biomaterijalima

A- A+

Arhitekti bi uskoro mogli dizajnirati kuće i ostale zgrade koristeći samo biomaterijale, rekao je direktor Biobased Crationsa, Lucas De Man. On vjeruje kako bi prirodni materijali kao što su drvo, konoplja, slama i micelij mogli uskoro u potpunosti zamijeniti materijale koji su veliki zagađivači, kao što su čelik, cement i gips ploče.

Izgradnja zgrade | Tolu Olubode/Unsplash

Kako piše Dezeen, De Man, koji je zaslužan za potpuno prirodnu izložbenu kuću predstavljenu na ovogodišnjem Dutch Design Weeku, vjeruje kako bi zgrade definitivno mogle uskoro biti rađene samo od materijala na biljnoj bazi, uz prirodne minerale, kao što je vapno.

Projekt je zamišljen kako bi dokazao da je moguće koristiti biomaterijale za izgradnju kuća u većem broju, i sadrži čak 100 različitih materijala na biljnoj bazi ili prirodnih koji su već sada dostupni ili će postati uskoro. Ti isti materijali bi se mogli koristiti i za izgradnju većih zgrada, kao što su uredi i škole. Ipak, istaknuo je da misli kako je potreban beton u temeljima – ali bez cementa, rekao je De Man.

Ipak, kako bi se postiglo potpuno prebacivanje na prirodne materijale, bit će potrebni radikalni potezi. Kako je rekao Pascal Leboucq, glavni dizajner u BioBased Crations, tek tri posto materijala korištenih u izgradnji su prirodnog podrijetla, tako da je još dugačak put do 100%.

Izdvojeni članak

Biocement – beton koji se sam popravlja

Ipak, De Man predviđa da će se  dogoditi radikalan preokret s obzirom na sve veću potražnju za zgradama održive gradnje, ali i borbe sa zakonima koji smanjuju dozvoljavaju tek određene emisije ugljika.

– Praktički je već sada moguće graditi s biomaterijalima. Bit će još više napada na ugljični dioksid, bit će nemoguće nastaviti ići putem na kojem se sada nalazimo. Mislim da moramo prihvatiti činjenicu da su stvari privremene. Mislim da će najveći pomak biti u našem poimanju vremena. Sada želimo graditi stvari za zauvijek, za vječnost, rekao je De Man.

Biobased Creations se nalazi u Amsterdamu, gdje radi s biodizajnerima u nadi pokazivanja korištenja prirodnih materijala na raznim eventima i festivalima. Izložbena kuća predstavljena na Dutch Design Weeku u Eindhoven je također napravljena od materijala kao što su alge, bakterije, juta, lan, biootpad i sadržaj kanalizacije. Potpuna lista materijala se nalazi na stranicama projekta.

Studio je također 2019. godine napravio The Growing Pavilion, koji je također prezentiran na ondašnjem izdanju DDW-a, a bio je napravljen od micelija.

Copy link
Powered by Social Snap