Pretraga

Globalne emisije ugljika vraćaju se na rekordnu razinu

A- A+

Tokom pandemije Covid-19 smanjile su se emisije ugljika, koje su do tog trena bile na rekordnim razinama. Nakon pauze od dvije godine, negativni trend se nastavio.

zagađenje | izvor: Unsplash

Nova analiza globalnih emisija ugljika pokazuje ponovni porast trenda zagađenja koji je bio na rekordnim razinama prije pandemije uzrokovane korona virusom – prenosi The Guardian. Globalno usporavanje prometa i industrije tokom vrhunca pandemije pozitivno se odrazio na smanjenje zagađenja i emisija ugljikai time na kratko usporilo porast globalnog zagrijavanja.

Nažalost ove godine emisije ugljika porasle su više negoli što su pale 2020. godine. Građevinska industrija jedan je od najvećih zagađivača, u čemu je ključan faktor cement koji ispušta velike količine ugljika. U Glasgowu je nedavno održana 26. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama  – COP, pod ravnateljskom palicom Ujedinjenog Kraljevstva na kojoj je sudjelovalo više od 30 000 svjetskih delegata i novinara. Zaključak summita je da bi kroz razne inicijative uključene u sporazum trebalo biti prikupljeno 19 milijardi dolara za financiranje borbe protiv devastacije i krčenja šuma te suzbijanje požara, a financijska sredstva su se obvezale dati države, ali i privatne kompanije kao što su Aviva, Schroders i AXA.

Izdvojeni članak

Važna odluka na UN summitu: smanjiti će se krčenje šuma

Šume su izrazito bitan faktor u borbi protiv globalnog zatopljenja, a veliki požari zadnjih godina dodatno su pogoršali situaciju. Prije 6 godina u Parizu je potpisan Pariški sporazum, a cilj mu je zadržati rast temperature na maksimalno 1,5 stupanj celzijus u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

šumski požar | izvor: Unsplash

Globalne emisije ugljika vraćaju se na rekordnu razinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap