Pretraga

Važna odluka na UN summitu: smanjiti će se krčenje šuma

A- A+

Više od 100 svjetskih čelnika obećalo je smanjiti ili u potpunosti zaustaviti trendove krčenja šuma u idućih 10 godina. Inicijativa će biti podržana s 19 milijardi dolara iz privatnih i javnih izvora.

šuma | izvor: Unsplash

U Glasgowu je održana 26. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 (Conference of the Parties) pod ravnateljskom palicom Ujedinjenog Kraljevstva, a prisustvovalo je preko 30 000 delegata i novinara. Kroz razne inicijative uključene u sporazum trebalo bi biti prikupljeno 19 milijardi dolara za financiranje borbe protiv devastacije i krčenja šuma te suzbijanje požara, a financijska sredstva su se obvezale dati države, ali i privatne kompanije kao što su Aviva, Schroders i AXA.

COP21, 2015. godine, održao se u Parizu, kad je potpisan i Pariški sporazum koji ima za cilj zadržati rast temperature na maksimalno 1,5 stupanj celzijus u odnosu na predindustrijsko razdoblje pri čemu bi šume trebale odigrati ključnu ulogu. Naime, prema istraživanjima, šume su proteklih godina kompenzirale oko osam posto emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva i cementa (cement je jedan od faktora koji su najzaslužniji za emitiranje ugljičnog dioksida).

Uz brojne druge zemlje, Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo također su potpisale sporazum što je izrazito važno zato što se na njihovim teritorijima nalaze najveće tropske kišne šume na svijetu koje su često zovu i plućima svijeta. Proizvodnja govedine, pulpe, palminog ulja i soje najveće su prijetnje šumama jer se zbog proizvodnje tih kultura krče ogromne šumske površine, a stihijsko i prejerano krčenje često dovodi i do razornih požara.

Nekoliko dana prije COP26 održana je i COY16 konferencija, koja je najveća svjetska klimatska konferencija za mlade. COY16 tradicionalno se održava nekoliko dana prije COP konferencije i to pod vodstvom iste države koja je te godine zadužena za COP.

 

Važna odluka na UN summitu: smanjiti će se krčenje šuma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap