Pretraga

Godinama krali šljunak, odvozili ga kamionima i kiperima u pola bijela dana, svi su znali

A- A+

Na parcelu pred ulazak u Mursko Središće 2020. INA je dovezla ogromne količine šljunka. Od tada do danas, prema procjenama, nestalo je nekoliko tisuća kubika materijala. A iako je INA odobrila da se određena količina upotrijebi u sanaciji okolnog područja nakon poplave 2022., radnici tvrtke i stanovnici u neposrednoj blizini parcele tvrde kako se količina šljunka u najmanju ruku prepolovila i prije toga. Godinama svjedoče stihijskoj krađi na koju nitko ne reagira.

šljunak | foto: Freepik

šljunak | foto: Freepik

INA je prije nešto više od tri godine, točnije krajem 2020., na lokaciji stare bušotine u Međimurju istovarila nekoliko tisuća kubika šljunka. S vremenom ta se količina krenula smanjivati, piše dnevnik.hr. Radnici i stanovnici iz susjedstva tvrde svjedočili su besramnoj krađi.

Tovarili pune kamione

Na lokaciju se dolazilo kamionima bez registracija i bagerima koji su se posluživali šljunkom i odlazili. Bez ikakvih posljedica. Neki su odvozili po malo, neki utovarivali ogromne veličine, sve dok nije nestalo dvije trećine brda što potvrđuju satelitske snimke.

– Jedan je radio s bagerom i kamionom. Došao je s kamionom, natovario se, odvezao, došao nazad, natovario, odvezao, ispričao je za dnevnik.hr jedan od zaposlenika INA-e.

Drugi je pak, kaže, jednom prilikom prišao otvorenom bageru, no nije vidio kome pripada. Nije bilo ni registarske pločice. Radnici ističu kako su slučajeve krađe prijavili nadležnima unutar kompanije, ali ništa nije poduzeto.

Javna tajna

Višegodišnjoj krađi svjedočili su i stanari okolnih kuća. Potvrđuju riječi radnika INA-e, sve se događalo u pola bijela dana, bez da je itko trepnuo.

– Kak ne bi vidio bagere. Trajalo je to danima, mnogo, rekao je stanovnik naselja Sitnice Tomo Tomić, a na pitanje novinarke dnevnik.hr zna li tko je vozio odgovara: ‘Pa dobro, zna se već unaprijed tko je odvozio, ja im neću imena spominjati, ja sam znao unaprijed.’

Izdvojeni članak

Iz radnih strojeva na gradilištu Koridora V c ukrali 1.500 litara goriva

Gradski vijećnik i predstavnika romske nacionalne manjine, Milorad Mihanović, dodaje pak kako nitko nije ni pokušavao skriti da uzima nešto što mu ne pripada.

– To se nije dešavalo u noći, nego po bijelom danu. Bili su ljudi koji nisu s područja tu, mislim sve ljude iz grada ja osobno i poznajem, ali sad kad su dolazili bile su i ZG tablice i svašta nešto, rekao je Mihanović.

Sanacija poplave kao paravan

Od 2020. do 2022. količina šljunka se poprilično smanjila. Sasvim dovoljno da konačno netko nešto konačno poduzme. No, onda je u kolovozu Mursko Središće pogođeno velikom poplavom. Gradonačelnik Dražen Srpak zatražio je od INA-e šljunak za sanaciju nakon što se voda povukla.

Navodno je INA dala usmeno odobrenje za odvoz 10 kamiona šljunka. Šljunak za grad Mursko Središće je prevozila tvrtka gradnja Žganec, što vlasnik potvrđuje. I prijevoz mu je, kaže, uredno plaćen. No, naknadno, se ovaj hitni, odobreni odvoz počeo koristit kao paravan za prethodne krađe.

Istraga u tijeku

INA je navodno u fazi interne istrage što se točno ovdje dogodilo. Jer manjak od nekoliko desetaka tisuća eura, koliko se procjenjuje da iznosi nastala šteta, ipak u proračunu kompanije treba opravdati.

Dok, oni koji su šljunak uzeli, i vjerojatno na to već i zaboravili, trebaju znati kako se, s obzirom na količinu ukradenog, njihov čin smatra nanesenom štetom velikih razmjera. Kao i da zbog toga mogu sjediti u zatvoru između jedne i deset godina.

Doznajte ovdje sve o krađi materijala s gradilišta na Jadranu.

Copy link
Powered by Social Snap