Pretraga

Gotovo je s povlasticama: ‘Zaslužni građani’ više neće moći dobiti gradske stanove u najam

A- A+

U vlasništvu grada Zagreba sada je 6.552 stanova, od čega ih 600 zjapi prazno. Neki stanovi su u prodaji putem javnog natječaja, a neki u postupku davanja u najam. Različite su kategorije za ostvarivanje prava najma, a jedna od njih je ‘zaslužni građani’. U Gradu Zagrebu navode kako će tu kategoriju ukinuti.

Stanovi u Zagrebu | google street view

Stanovi u Zagrebu | google street view

Zagreb ima u vlasništvu 6.552 stana, od kojih se koriste 5.952 stana, dok 600 stanova zjapi prazno. Iz Grada Zagreba navode kako su neki od tih praznih stanova u neuporabljivom stanju i kako bi njihova adaptacija bila neisplativa. Neki stanovi se prodaju putem javnog natječaja, a neki su u postupku davanja u najam. Otkako je Tomislav Tomašević na čelu Grada Zagreba, dodijeljeno je ukupno 55 stanova u najam, prenosi Večernji list.

Tako je stan u najam dobilo 29 obitelji s liste prvenstva, 10 obitelji izvan liste i 16 obitelji po osnovi potresa. Također, dodijeljeno je i 45 stanova u Novom Jelkovcu. U Gradu navode kako nitko nije dobio stan prema kategoriji ‘zaslužnih građana’ – to je kategorija koju će, potvrdili su, ukinuti.

U Gradu Zagrebu su naveli kako su, prilikom preuzimanja vlasti, zatekli vrlo neuređenu situaciju s gradskim stanovima općenito. Na njihovu sređivanju sustavno rade i uskoro će donijeti novu gradsku odluku kojom se regulira njihovo korištenje. Dodali su kako trenutno nisu u mogućnosti dostaviti popis građana koji koriste stanove na temelju kategorije ‘zaslužni građani’.

Izdvojeni članak

Tomašević mijenja politiku za 6.800 gradskih stanova s čime želi smanjiti cijenu najma u cijelom Zagrebu

Inače, jedan dio gradskih stanova daje se u najam ljudima koji nemaju vlastitu nekretninu. Pravo na dodjelu imaju stanovnici Zagreba koji u gradu prebivaju najmanje deset godina i imaju primanja koja po članu obitelji ne prelaze polovicu prosječne mjesečne plaće u Zagrebu na godišnjoj razini. No, Grad Zagreb dodjeljuje i stanove neovisno o gore navedenim kriterijima.

Tako najam dodjeljuju i na temelju drugih kriterija propisanih Odlukom o najmu javno najamnih stanova. Prijavitelji bodove mogu dobiti ovisno o dobi, duljini prebivališta u Zagrebu, broju članova obitelji, invaliditeta i braniteljskog statusa. Također, bodovi se dobivaju i prema statusu mlađeg znanstvenika, doktora znanosti, magistra znanosti, javnog djelatnika i djelatnika u kulturi.

Izdvojeni članak

Kosturi iz Bandićevog ormara: Tomašević otkrio da je grad plaćao milijune za 24-satno čuvanje praznih stanova

Podsjetimo, nakon preuzimanja dužnosti u vođenju Grada, gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici otkrili su troškove koji su nastajali u vrijeme dok je Milan Bandić upravljao Gradom. Radi se o troškovima koji su se odnosili na čuvanje stanova u vlasništvu Grada. Objašnjenje za to je bilo da se želi spriječiti provala u te stanove.

Tomašević je tada obrazložio kako je trošak čuvanja jednog stana bio 924 kune bez PDV-a na dan, mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, a godišnje oko 332.000 kuna po stanu bez PDV-a. Došao je do zaključka da je za trošak čuvanja jednog gradskog stana u dvije godine mogao biti kupljen novi stan od 50 kvadrata. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap