Pretraga

Tomašević mijenja politiku za 6.800 gradskih stanova s čime želi smanjiti cijenu najma u cijelom Zagrebu

A- A+

Na stranicama političke platforme ‘Zagreb je NAŠ!’, objavljena je vijest o unapređenju upravljanja prostorima i stanovima u vlasništvu Grada. Grad je uputio dvije odluke u javno savjetovanje, koje će trajati do 27. svibnja. Svi su pozvani sudjelovati s primjedbama i prijedlozima.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije | foto: screenshot Facebook Tomislav Tomašević

Mijenjanje pravila za zakup gradskih prostora i prodaju gradskih stanova je gradonačelnik Tomašević najavio i na svojoj Facebook stranici. Kako piše u njegovoj objavi, cilj je da kriteriji za zakup postanu transparentniji, pravedniji i jednaki za sve. Najavio je i zabranu podzakupa i ograničavanje broja stanova koje Grad može prodati. Trenutni fond gradova je oko 6800 stanova, a plan je taj fond i povećati.

Dvije su odluke koje su trenutno na javnom savjetovanju –  Odluka o prodaji stambenih prostora u vlasništvu Grada Zagreba i Odluka o zakupu i kupoporodaji poslovnih prostora. Prva odluka donosi sljedeće novine:

 • Do sada je Grad Zagreb omogućavao da stanove u njegovu vlasništvu mogu otkupiti gotovo svi koji u tim stanovima žive. Novom odlukom predlaže se da bez natječaja stanove mogu otkupiti samo oni za koje je to propisano Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Grad Zagreb obavezan je poštivati taj Zakon i omogućiti braniteljima koji zadovoljavaju uvjete koje propisuje Ministarstvo hrvatskih branitelja te koji 5 ili više godina stanuju u gradskom stanu da ga i otkupe.
 • Pored toga, odluka predlaže da se mogu (ali i ne moraju) prodavati oni stanovi koji su u tako derutnom stanju da bi ulaganje u njih za Grad bilo neisplativo, te oni stanovi koji nemaju sva potrebna obilježja stana (primejrice sanitarni čvor), kao i oni djelovi stambenih prostora gdje Grad ima samo udio u vlasništvu, pa slijedom toga tim prostorima ne može upravljati.
 • U slučaju odustajanja od ponude na dan otvaranja ponuda, takvim ponuđačima se neće vraćati jamčevina, čemu je cilj spriječavanje mogućih zloupotreba.
  Izdvojeni članak

  Grad Zagreb ima novu pročelnicu Ureda za upravljanje imovine i stanovanje: Stigle novosti i u vezi žičare

Kako piše na stranicama Zagreb je NAŠ!, glavna namjera ove odluke je smanjivanje broja stanova koje Grad može prodati, kako bi se očuvalo što više stanova u vlasništvu Grada te s ciljem jasnog definiranja onih slučajeva gdje Grad mora ili može prodati stanove.

Cijeli nacrt Odluke pročitajte u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Druga odluka je Odluka o zakupu i kupoporodaji poslovnih prostora, koja donosi sljedeće novine:

 • Radi sprječavanja zloupotrebe, ukida se mogućnost podzakupa, te se ukida mogućnost dogovaranja zajedničkog zakupa tijekom trajanja ugovora o zakupu. No, ostaje mogućnost zajedničke prijave više subjekata na natječaj, te posljedično zajedničkog zakupa.
 • Radi što veće sigurnosti poslovanja, ovom se odlukom početno trajanje zakupa nakon provedenog natječaja povećava s 5 na 10 godina. 
 • Odluka se usklađuje sa Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora koja propisuje da se nakon isteka prvog ugovora o zakupu koji se potpisuje nakon provedenog natječaja zakup može produžiti na dodatnih 5 godina istom zakupcu bez natječaja.
 • U slučaju odustajanja od ponude na dan otvaranja ponuda, ponuđačima  se ne vraća jamčevina, čemu je cilj sprječavanje mogućih zlouporaba.
 • Prema odluci, zakup na neodređeno više nije moguć, a svim zakupcima koji trenutno imaju ugovore o zakupu na neodređeno bit će ponuđeno potpisivanje ugovora na 5 godina, nakon čega se mogu natjecati za ponovni zakup prostora.

Cilj ove odluke je unaprijediti upravljanje prostorima u vlasništvu Grada te da kriteriji za zakup prostora budu jasni i jednaki za sve.

Pročitajte nacrt Odluke u cijelosti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tomašević mijenja politiku za 6.800 gradskih stanova s čime želi smanjiti cijenu najma u cijelom Zagrebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap