Pretraga

Graf: Cijene građevnog materijala i dalje rastu, u kolovozu veće za 6,7% u odnosu na lani

A- A+

Prema aktualnim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene građevnog materijala u stalnom su porastu. U rujnu je ponovno zabilježen porast u odnosu na prethodni mjesec za 0,5%, a u odnosu na rujan 2022. čak 6,7%. Tržište željno očekuje dugoročnu stabilizaciju.

DZS statistika

DZS statistika | foto: screen shot DZS

Proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u rujnu 2023. u usporedbi s kolovozom 2023. više su za 0,5%, a u odnosu na rujan 2022. za 6,7%. Kada se usporede proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u rujnu 2023. s prosjekom 2015. godine, tada su više za 26,9%.

Općim uzorkom istraživanja cijena obuhvaćeno je 1.839 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2021. u 1.107 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika), a za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2023. izabran je podskup koji čini 288 reprezentativnih cijena artikala unutar 22 odabrana razreda djelatnosti NKD-a 2007. koji proizvode građevni materijal.

Izdvojeni članak

Skok cijena usluga u građevini: Keramičari skuplji za 21%, a električari i fasaderi 18%

Indeksom proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu mjere se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu (hrvatskom) tržištu. DZS ističe kako indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova jer njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Napominje se kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu EU-a taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača.

Izdvojeni članak

DZS: U 2022. sagrađeno 6.809 zgrada, najviše novih stambenih prosječne površine 92 kvadrata

Iz DZS-a objašnjavaju i kako se indeks proizvođačkih cijena građevnih materijala na domaćem tržištu obračunava na temelju posebne liste proizvoda i jasno definiranih artikala – reprezentanata za građevni materijal u sklopu odabranih industrijskih proizvoda i artikala za prikupljanje proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu.

Pogledajte ovdje kako su se kretale cijene građevnog materijala u kolovozu 2023. godine.

Copy link
Powered by Social Snap